Ystävät

Jokainen ihminen ansaitsee rinnalleen ystävän, jonka kanssa voi jakaa ilot ja surut. Kaikilla ei ole isoa kaveriporukkaa, eikä se haittaa. Yksikin hyvä ystävä voi riittää. Hyvän ystävän tunnistaa siitä, että hän osaa kuunnella huoliasi uskallatte puhua toisillenne suoraan ja voit olla hänen seurassaan oma itsesi.

Oletteko vailla hauskaa tekemistä? Ottakaa vaikka valokuvia, viettäkää leffailta, leipokaa herkkuja tai opetelkaa jokin uusi asia yhdessä.

Kaveriporukassa voi joskus tuntea olonsa ulkopuoliseksi. Esimerkiksi jos asut pikkukaupungissa, kavereissa ei välttämättä ole valinnanvaraa. Saatat joutua viettämään aikaa porukassa, johon et tunne kuuluvasi. Se on osa elämää. On myös tavallista, että elämässä on vaiheita, jolloin ei ole sydänystävää, jonka kanssa voisi jakaa syvimmät ajatuksensa.

Kun teet asioita, jotka ovat lähellä sydäntäsi, tutustut samanhenkisiin tyyppeihin. Avaa suusi rohkeasti esimerkiksi kirjastossa, somessa, fanimiitissä, bussissa tai lempiartistisi keikalla. Voit löytää tapahtumista kaverin. Kaveruus voi syventyä ystävyydeksi, jos annat suhteelle aikaa ja olette tiiviisti tekemisissä. Kaikki ystävyydet eivät kestä loppuelämää, vaan esimerkiksi tietyn elämänvaiheen. Jokainen ystävyys on silti arvokas.

Ystävyyteen voi liittyä myös vaikeita tilanteita ja tunteita, ja on esimerkiksi normaalia tuntea ystävästä mustasukkaisuutta. Et kuitenkaan voi omistaa toista ihmistä. Hänen muut ihmissuhteensa eivät vähennä teidän ystävyytenne arvoa. Voi helpottaa, jos myönnät tunteen ystävälle. Kun mustasukkaisuus iskee, tee jotain mukavaa ja tapaa muita kavereitasi.

Riitely kaverin kanssa voi puhdistaa ilmaa ja vahvistaa ystävyyttä tai olla merkki ongelmista. Ota riitatilanteessa vähän etäisyyttä, niin saatte tilaa rauhoittua ja pystytte sopimaan riidan. Kannattaa opetella pyytämään anteeksi ja myöntämään virheensä. Anteeksipyyntö avaa mahdollisuuden keskustelulle. Hyvän ystävän kanssa voi riidellä ja saada asiat myös sovituksi.

Ystävät