Yksinäisyys

Yksinäisenä voi tuntua siltä, että kaikilla muilla on ystäviä. Se ei ole totta, sillä joka kolmas nuori tuntee itsensä yksinäiseksi. Ohimeneviä yksinäisyyden tunteita on ihan jokaisella. Ulospäin yksinäisyys ei välttämättä näy, eivätkä muut välttämättä hoksaa, että kaipaisit juttuseuraa. Vaikka se tuntuisi vaikealta, kokeile mennä juttelemaan ihmisille. Kaikilla ei tarvitse olla tiivistä, isoa ystäväporukkaa tai yhtä bestistä, mutta jokainen meistä ansaitsee ainakin yhden ystävän.

Usein yksinäisyyden tunne ilmestyy uudessa elämäntilanteessa esimerkiksi silloin, jos muuttaa toiselle paikkakunnalle tai vaihtaa koulua. Kun teet asioita, jotka ovat lähellä sydäntäsi, tutustut vähitellen uusiin tyyppeihin. Futisjoukkueessa, koulun oppilaskunnassa tai bändikerhossa on ihmisiä, joiden kanssa sinulla voisi natsata.

Ole kuitenkin kärsivällinen. Ystävyys syntyy luottamuksesta, ja sen rakentaminen voi kestää jonkin aikaa. Kun kavereita ei pyöri ympärillä, on myös hieno tilaisuus opetella tuntemaan itsensä ja pitämään itsestään, mikä vahvistaa itsetuntoa. Saat olla rauhassa ajatustesi kanssa ja voit ihan itse päättää, mitä leffaa katsoisit ja millaista musiikkia kuuntelet. Yksinolo ja yksinäisyys ovat kaksi eri asiaa. Yksinoloa jokainen tarvitsee, mutta yksinäisyys on vakava murhe, johon täytyy löytää ratkaisu. Sinun ei tarvitse jäädä yksin.

Suurenkin kaverijoukon keskellä voi tuntua siltä, että on yksin tai ettei kuulu joukkoon. Joskus esimerkiksi lapsuudenystävät kasvavat eri suuntiin ja etääntyvät. Saatat innostua asioista, joista nykyiset kaverisi eivät kiinnostu. Erilaisuus ei ole ystävyyden este, mutta ihmissuhteen pitää olla vastavuoroinen. Jotkut ihmiset ovat vierailijoita elämän varrella, eikä kaikkien kaveruudesta voi pitää kiinni.

Yksinäiseltä voi tuntua myös kotona. Vanhempien tehtävä on olla kiinnostunut sinusta, eikä lähentyminen ole sinun vastuullasi. Jos et saa kotoa tukea, olisiko vaikka koulussa joku luotettava aikuinen, jolle jutella?

Syrjäytymisestä puhutaan, jos tunnet jääväsi täysin ulkopuolelle – sinulla ei ehkä ole vielä opiskelupaikkaa tai harrastuksia ja paikkakunta voi tuntua vieraalta. Myös kiusaaminen voi aiheuttaa syrjäytymistä ja masennusta.

Jos tunnet olosi yksinäiseksi, älä jää yksin, vaan etsi apua yksinäisyyteen. Joskus voi myös helpottaa se, että juttelee tunteistaan – vaikka täällä Demissä.

Yksinäisyys