Ulkonäkö

Muista, että olet sopiva juuri sellaisena kuin olet. Kenelläkään ei ole velvollisuutta näyttää tietynlaiselta tai miellyttää ulkonäöllään muita, ja kauneutta on monenlaista.

Sinun vartalosi on ihanan tavallinen. Nykyajan ulkonäköpaineita aiheuttavat kauneusihanteet yrittävät viestiä muuta, mutta riität juuri tuollaisena.

Vartalosi muuttuu erityisen paljon murrosiän aikana, ja on täysin normaalia tuntea epävarmuutta sen vuoksi. Muista kuitenkin, että ulkonäkö on vain yksi osa sinua. On hyvä idea opetella ajattelemaan positiivisesti itsestäsi, vaikka itsensä hyväksyminen ei usein ole helppoa. Jos joudut tilanteeseen, jossa kehoasi kommentoidaan ikävästi, vaihda puheenaihetta tai seuraa.

Unohda laihdutuskuurit, koska ne tekevät hallaa keholle ja mielellesi ja nakertavat elämäniloa. Liikunta ja järkevä syöminen sopivat kaikille, laihduttaminen ei kenellekään. Jatkuva ruuan ja liikunnan määrien arviointi sekä tiettyjen ruokien välttäminen on väsyttävää. Hyvä ja terve olo on myös helpointa saavuttaa, kun suhtautuu syömiseen rennosti.

Vaa’an tai mittanauhan lukemien kyttääminen saa aikaan ankean suhteen omaan kehoon ja ruokaan. Kehosta tulee arvioinnin kohde, josta löytyy aina virheitä. Sen mitat sekä ruoka- ja liikuntamäärät eivät ole elämän merkittävimpiä asioita. Sinun hyvinvointisi, onnellisuutesi ja jaksamisesi ovat paljon tärkeämpiä asioita ja parempia terveyden mittareita.

Jokaisen rinnat ovat yksilölliset, kuten kaikki kehon osat. Rintojen kokoon vaikuttavat vanhemmilta saadut perintötekijät. Osa rinnasta on rasvaa ja loput rintarauhaskudosta, jonka tehtävä on tuottaa maitoa. Rinnat ovat osa rasvakudosta, joten rasvan määrä kehossa vaikuttaa niiden kokoon. Älä turhaan vertaile itseäsi muihin, sillä jokainen on ainutlaatuinen.

Rintojen kasvu on osa murrosiän muutoksia ja alkaa yleensä 8–13-vuotiaana. Kehitys kestää keskimäärin 4–5 vuotta. On kuitenkin tavallista, että esimerkiksi nännien muoto muuttuu myöhemminkin. Monilla tytöillä rinnat kasvavat eri tahtiin, ja usein ne jäävät erikokoisiksi. Rintojen kasvuun ei voi vaikuttaa itse.

Rintojen koko ja muoto myös vaihtelevat elämän aikana: ne reagoivat esimerkiksi laihtumiseen tai lihomiseen, mahdolliseen raskauteen ja imeytykseen sekä muihin hormonaalisiin muutoksiin.

Raskausarpia voi tulla kaikille sukupuolille ja kaiken kokoisille. Ne ovat täysin normaali osa kehoa, ja parempi nimi niille on venytysarpi. Niitä syntyy, kun iho syystä tai toisesta venyy. Venytysarpia tulee usein murrosiässä, kun kasvaa nopeasti. Usein arpia ilmestyy lantioon, rintoihin ja reisiin. Myös lihasten kasvu ja nopea painonnousu voivat aiheuttaa venytysarpia. Aluksi arvet voivat olla punoittavia ja kookkaita, mutta ajan mittaan ne vaalenevat ja muuttuvat huomaamattomammiksi.

Ulkonäkö