Työnhaku

Haluatko löytää töitä? Mistä löytyvät parhaat työpaikat? Osa-aikatyö on loistava keino ansaita rahaa koulun ohella. Erilaisia työntekijöitä haetaan ympäri vuoden, eikä koskaan ole liian myöhäistä hakea.

Työnteko opintojen ohessa sopii sinulle varmasti, jos osaat suunnitella aikataulusi etukäteen. Jämptiys ja itsensä tunteminen auttavat työ- ja opiskeluarjen tasapainottamisessa. Jos työvuoroja tuntuu olevan liikaa, on uskallettava kieltäytyä niistä – opiskelu on kuitenkin ensisijainen työsi. Muista myös jättää aikaa kavereille, harrastuksille ja vapaa-ajalle.

Jos haet kesätöitä, on hyvä olla ajoissa. Parhaat työpaikat ensi kesälle saattavat tulla hakuun jo loppusyksystä.

Töitä nuorille löytyy yritysten omilta sivuilta sekä somekanavista, ja niitä on koottu niin työvoimatoimiston kuin erilaisille urasivustoille. Myös sanoma- ja ilmaisjakelulehtien ilmoituspalstoilta voi löytää työpaikkoja. Ilmoitukset kannattaa tarkistaa viikon välein, niin et missaa hakuja.

Muista hyödyntää myös kaikkia suhteitasi. Vanhempiesi ystäviltä, opiskelukaverilta, harrastusten vetäjiltä, opettajalta, naapurilta tai sukulaisilta voi löytyä kontakteja avoimiin paikkoihin.

Hyvään hakemukseen kannattaa panostaa. Haluat jäädä mieleen ja antaa itsestäsi mahdollisimman hyvän vaikutelman. Ole rehellinen, mutta älä missään nimessä vähättele itseäsi!

Usein työtä haetaan täyttämällä lomake työnantajan nettisivuilla. Vastaa kysymyksiin huolella.

Jos paikkaa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, voit hyödyntää netistä löytyviä tyylikkäitä työhakemus- ja ansioluettelopohjia. Kerro omin sanoin, miksi haluat töihin juuri heille ja miksi olisit hyvä valinta työhön. Kerro joko hakemuksessa tai erillisessä ansioluettelossa eli cv:ssä, mitä olet opiskellut, harrastanut, mitä töitä olet aiemmin tehnyt, mitä taitoja olet oppinut ja miten voit hyödyntää taitoja töissä? Voit liittää mukaan myös kasvokuvan. Kannattaa myös osoittaa, että tiedät hakemastasi yrityksestä jotain. Muista, että vapaamuotoinen työhakemus voi olla myös video.

Yrityksellä voi olla tarve työntekijälle, vaikkei ole julkaissut ilmoitusta. Silloin voit lähettää avoimen hakemuksen. Voit lähettää vapaamuotoisen hakemuksen yrityksen nettisivujen kautta tai lähestyä mahdollista työnantajaa sähköpostilla. Yksi tapa jäädä mieleen on viedä hakemus paikan päälle. Varaudu kuitenkin siihen, ettei varsinkaan isoissa yrityksissä asiasta päättävä henkilö ole välttämättä tavattavissa.

Työnhaussa virheitäkin voi sattua, eikä niistä kannata stressata.

Jos saat kutsun työhaastatteluun, valmistaudu kertomaan vahvuutesi ja selvitä yrityksen perustiedot etukäteen – se kertoo motivaatiostasi. Kysy haastattelun loputtua, milloin työntekijöiden valinnoista ilmoitetaan. Työnantajalle voi myös soittaa perään, jos hänestä ei kuulu ilmoitetun ajan sisällä.

Voit tehdä töissä hyvän vaikutuksen, vaikka et osaisi vielä kaikkea. Esitä kysymyksiä, tarjoa apua, pyydä palautetta ja ole reipas. Kohtele työkavereitasi ystävällisesti.

Haluatko tehdä töitä ulkomailla? Esimerkiksi vapaaehtoistyö on hyvä keino päästä tutustumaan uuteen kulttuuriin, ja samalla saat tehdä oikeasti merkityksellistä työtä. Vapaaehtoistyöhön voi hakea erilaisten järjestöjen kautta. Moni työnantaja arvostaa vapaaehtoistyökokemusta.

Työnhaku