Silmälasit

Näyttävätkö opettajan muistiinpanot sumeilta? Saatat olla näöntarkastuksen tarpeessa. Suomessa noin joka kolmas nuori tarvitsee silmälaseja.

Voit tarkastuttaa näkösi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla. Kouluterkkari osaa myös ohjata sinut silmälääkäriin, jos siihen on tarvetta. Jos optikko tutkii näkösi, hänkin ohjaa sinut tarvittaessa silmälääkärin vastaanotolle.

Silmälääkäri pystyy tutkimaan silmät tarkemmin ja monipuolisemmin kuin optikko. Silmälääkäri selvittää näön tarkkuuden, mittaa silmänpaineen ja tutkii silmän pohjat. Kaikki tutkimusvaiheet ovat kivuttomia.

Tutkimuksen jälkeen silmälääkäri tai optikko kirjoittaa silmälasireseptin, jonka avulla optikkoliike osaa valmistaa oikeanlaiset linssit. Likitaittoisuutta hoidetaan "miinuslaseilla" ja kaukotaittoisuutta "pluslaseilla". Mitä korkeampi arvo, sitä heikompi näkö.

Kaukotaittoinen ei näe lähelle, mutta kauas usein hyvin. Silmissäsi saattaa olla kaukotaittoa, jos joudut lukiessa ja kirjoittaessa siristelemään silmiä ja tekstin rivit tuntuvat hyppivän. Pinnistelystä voi seurata päänsärkyä, silmien väsymistä ja kuivumista sekä jopa pahoinvointia.

Likitaittoinen näkee lähelle, muttei kauas. Hän ei esimerkiksi näe koulussa taululla olevaa tekstiä, erota tv:n tekstityksiä tai näe lähestyvän bussin numeroa.

Jos näön ongelmat haittaavat opiskelua, harrastuksia tai muuta tavallista arkea, silmälasien hankkimista ei kannata lykätä.

Silmälasien valinta on hauskaa puuhaa, ja optikko auttaa sinua siinä. Ota mukaan vaikkapa ystävä makutuomariksi.

Lasien rinnalla voit käyttää myös piilolinssejä. Näköä korjataan lisäksi laserleikkauksella. Leikkauksia ei kuitenkaan tehdä alaikäisille, sillä näkö useimmiten muuttuu nuorena.

Silmälasit