Sheivaus

Karvoja ei ole ikinä pakko poistaa. Tekeekö niin vai ei, on tasan tarkkaan jokaisen oma asia. Karvat ovat luonnollinen osa kehoa, eikä niitä tarvitse poistaa esimerkiksi hygienian vuoksi – peseytyminen riittää. Toisaalta siinäkään ei ole mitään pahaa, jos haluaa poistaa karvoja. Sinä olet ainoa ihminen, jonka mielipiteellä karvoistasi on väliä.

Jos sheivaat, pidä terä puhtaana ja vaihda se säännöllisesti. Tylsä terä repii ihoa ja vaatii useita vetoja, mikä lisää tulehdusriskiä. Terä tylsyy jo noin viiden käyttökerran jälkeen.

Sheivaa suihkun lopuksi, kun iho on puhdas ja vesi on pehmentänyt karvoja. Käytä aina sheivaukseen tarkoitettua vaahtoa tai geeliä. Huuhtele terä joka vedon välissä, etteivät karvat ja geeli tuki sitä. Myötäkarvaan ajelu on hellävaraisinta iholle, mutta joidenkin mielestä vastakarvaan ajelemalla saa tarkemman lopputuloksen. Mitä vähemmän vetoja, sen parempi iholle. Pidä myös lepopäiviä sheivauksesta, jotta iho saa toipua.

Kutisevat punaiset näpyt ja sisäänpäin kasvavat karvat ovat yleinen vaiva karvanpoiston jälkeen. Ne ovat ärtyneitä ja tulehtuneita karvatuppia. Karvanpoisto rikkoo tupen pinnat, jolloin bakteerit aiheuttavat tulehduksen.

Pidä taukoa, jos ihosi ärtyy karvanpoistosta. Suihkuta ärtynyttä kohtaa aamuin illoin vedellä ja taputtele kuivaksi. Voit myös taputella karvanpoiston jälkeen iholle desinfiointiainetta vanulapulla. Kokeile ärtyneeseen kohtaan myös esimerkiksi apteekista saatavaa vauvojen sinkkivoidetta, joka rauhoittaa ihoa. Vältä tiukkoja housuja ja hautovia vaatteita, kuten tekokuituisia alushousuja, äläkä raavi kutisevaa ihoa. Jos näpyt eivät rauhoitu reilussa viikossa, käy lääkärissä.

Varsinkin alapään iho tulehtuu herkästi, sillä se hankautuu ja hautuu vaatteiden alla. Jos välttämättä haluat ajella häpykarvoja, vältä tiukkoja ja keinokuituisia alushousuja ja housuja. Alapäätä on myös hyvä tuulettaa nukkumalla ilman alaosaa tai löysissä pyjamahousuissa.

Alapään karvojen tehtävä on suojata alapään herkkää ja ohutta ihoa. Jotkut luulevat, että häpykarvojen poistaminen on hygieenistä, vaikka oikeasti ne pitävät pöpöt loitolla. Ilman karvoja alapää ei saa ilmaa vaatteiden alla, mikä altistaa tulehduksille. Kaikkien häpykarvojen poistaminen lisää myös valkovuotoa. Moni alkaa silloin käyttää jatkuvasti pikkuhousunsuojia, mikä ei tee hyvää alapäälle. Terveyden kannalta fiksuinta on korkeintaan lyhentää ja siistiä häpykarvoja.

Kuukautisten aikana ei kannata ikinä poistaa alapään karvoja, sillä silloin iho tulehtuu vielä tavallista helpommin.

Paras karvanpoistomenetelmä itselle löytyy kokeilemalla. Karvojen lyhentäminen kynsisaksilla on ihoystävällisin ja ilmainen tapa. Sheivaus on halpa ja helppo keino, mutta se voi ärsyttää ihoa ja karvat kasvavat nopeasti takaisin. Ajella voi höylällä tai sähköllä toimivalla shaverilla.

Karvanpoistovoiteella karvat pysyvät pois joitakin päiviä kauemmin kuin sheivaamalla, mutta aine voi ärsyttää ihoa. Kokeile sitä ensin pienelle ihoalueelle ja noudata pakkauksen ohjeita tarkkaan. Käytä bikinirajalle vain sille tarkoitettuja tuotteita.

Vahaus ja sokerointi pitävät karvat poissa vielä pidempään, koska ne poistavat karvat juurineen. Ne kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi, mikä on kallista. Sokerointi sattuu vähemmän kuin vahaus.

Sheivaus