Opiskelu

Mitä jos opiskelu ei suju ja tuntuu, ettei saa mitään aikaiseksi? Vietät koulussa ison osan päivästäsi. Eikö siis olisi mukavaa, jos viihtyisit siellä? Jos opiskelumotivaatiosi on hukassa, mieti mitä hyötyä läksyjen tekemisestä ja kokeisiin lukemisesta on juuri sinun elämässäsi.

Tarpeeksi hyvä arvosana haastavassa aineessa voi olla portti unelmiesi opiskelupaikkaan. Kokeile kokeisiin lukemista rauhallisessa ja siistissä opiskeluympäristössä, jossa ei ole häiriötekijöitä, esimerkiksi kirjastossa.

Eri ihmisille toimivat erilaiset opiskelutekniikat, ja sinun täytyy vain löytää omasi. Yhdelle toimii taustamusiikki, toiselle täydellinen hiljaisuus. Joku taas suosii miellekarttoja, joku tiivistelmien kirjoittamista. Myös erilaiset puhelinsovellukset opiskelun helpottamiseksi voivat auttaa.

Muista pitää myös riittävästi taukoja, jotta voit keskittyä paremmin. Palautumisen ja jaksamisen kannalta on tärkeää nukkua 7–9 tuntia yössä ja tehdä vapaa-ajalla asioita, joista nauttii ja jotka rentouttavat.

Koulustressi on yleinen ongelma. Stressinhallintaa kannattaa opetella, ettei tilanne kehity uupumukseksi. Jos tekemättömät työt, tehtävät ja projektit tuntuvat kaatuvan päälle koulussa ja vapaa-ajalla, yritä priorisoida eli laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Tee ensin hommat, joilla on merkitystä. Opettele oma tapasi hallita aikatauluja: merkitse koulutyöt kalenteriin tai listoiksi tai kehittele oma rutiini tehdä läksyjä esimerkiksi aina heti koulun jälkeen.

Joskus oppiminen tökkii esimerkiksi väsymyksen takia. Mutta jos opiskelet ahkerasti, nukut riittävästi, liikut säännöllisesti ja syöt terveellisesti, eikä oppiminen siltikään suju, sinulla saattaa olla vakavampia oppimisvaikeuksia. Lukivaikeus, hahmotushäiriö ja tarkkaavaisuuden häiriö eivät liity älykkyyteen, ja niihin voi saada apua. Juttele esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa, jos epäilet oppimishäiriötä.

Jos et vielä tiedä mihin haluaisit opiskelemaan, tutkaile vaihtoehtoja rauhassa. Kenenkään ei tarvitse tietää 15-vuotiaana, mitä haluaa tehdä loppuelämänsä. Löydät varmasti paikkasi, kun tutkit vaihtoehtoja ja teet töitä tavoitteidesi eteen. Alustava tulevaisuudensuunnitelma voi auttaa unelmien toteuttamisessa: aloita yksinkertaisesti listaamalla asioita, joissa olet hyvä. Voit käyttää apunasi erilaisia testejä.

Pääsykokeisiin kannattaa valmistautua ajan kanssa. Tee vanhoja valintakokeita koulujen nettisivuilta ja harjoittele esseitä, määrittelytehtäviä sekä monivalinta- ja väittämätehtäviä.

Opiskelu

Haluatko vaikuttaa maailmaan? Tekniikan ala tarjoaa siihen paljon mahdollisuuksia ihan kaikille! Shaking up Tech -tapahtuma kannustaa lukioikäisiä naisia opiskelemaan tekniikkaa lukion jälkeen. Mukana keskustelemassa: Shaking up Tech