Masennus

Jokaisella on välillä elämässä hankalia hetkiä, mutta jos alakulo jatkuu pitkään, kyse voi olla mielenterveyden häiriöstä, kuten masennuksesta eli depressiosta. Moni ihminen, esimerkiksi suomalaisista noin joka viides, sairastuu masennukseen jossain vaiheessa elämäänsä.
Masennuksen oireita ovat esimerkiksi mielialan laskeminen, ärtymys, väsymys, syyllisyyden tunteet, toivottomuus ja kyvyttömyys nauttia asioista, joista ennen piti.
Jos on masentunut, arkiset asiat voivat tuntua ylitsepääsemättömän vaikeilta ja sängystä ylös nouseminen saattaa olla työn takana. Koulussa on ehkä vaikea keskittyä, eikä mikään tunnu enää kiinnostavan. Ruokahalu saattaa kadota tai lisääntyä. Osa voisi masentuneena nukkua koko ajan, toiset taas eivät saa unta.
Masennus tai mikään muukaan mielenterveyden häiriö ei ole sinun syytäsi, eikä sitä tarvitse ikinä häpeillä. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisiä ja voivat johtua monista eri syistä. Masennukselle voi altistaa esimerkiksi perimä, yksinäisyys, kiusatuksi tuleminen tai erilaiset vastoinkäymiset vaikkapa ihmissuhteissa.
Myös uupumus on yleinen mielenterveysongelma. Burn out voi iskeä, kun on liian pitkään ollut stressaavassa tilanteessa ja voimavarat kerta kaikkiaan loppuvat. Ahdistus tai uupumus voi johtaa masennukseen ja päinvastoin.
Muista, ettet koskaan ole yksin ja voit aina hakea apua. Jos tunnet olosi masentuneeksi, ahdistuneeksi tai uupuneeksi, juttele asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle tai koulupsykologille. Jos et kuulu koulu- tai opiskelijaterveydenhuollon piiriin, mene terveyskeskukseen lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. On tärkeää, että saat apua mahdollisimman pian.

Masennus