Kuukautiset

Kuukautiset alkavat useimmiten 10–16-vuotiaana. Keskimääräinen alkamisikä on 13 vuotta. On tavallista, että kuukautiset alkavat suunnilleen samassa iässä kuin äidillä.
Menkat kestävät yleensä 3–6 päivää, mutta voivat kestää jopa kymmenen päivää. Kierron alussa vuoto on usein niukkaa, ja viimeisinä päivinä se muuttuu taas pieneksi tiputteluksi.
Kuukautiskierto kestää tavallisesti noin 24–35 päivää. Kierto lasketaan vuodon ensimmäisestä päivästä. Eli kuukautisten ensimmäinen vuotopäivä on päivä numero yksi, ja seuraavista kuukautisista alkaa uusi kierto. Kiertoaan voi seurata paitsi kalenterin myös erilaisten kuukautissovellusten avulla.
Kuukautissuojia on monenlaisia. Siteestä on usein helpointa aloittaa. Jotkut pitävät enemmän tamponista, ja sen kanssa onnistuu myös uiminen kuukautisten aikana, toisin kuin siteen kanssa. Kuukupin käyttö vaatii hieman opettelua, mutta kun siihen tottuu, kuppi on kätevä suoja. Se on myös ekologinen vaihtoehto.
Lähes kaikilla, joilla on kuukautiset, on kuukautiskipuja. Menkkakivut johtuvat kohdun supistelusta ja siitä, että munasolun irtoamisen jälkeen kehossa erittyy tulehdusta välittäviä aineita. Alavatsassa voi tuntua kramppeja vuodon alkaessa tai pari päivää ennen sitä, ja kipu voi säteillä vatsasta selkään tai reisiin. Kipuja voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla särkylääkkeillä.
Jos kuukautiset ovat todella kivuliaat, käy juttelemassa asiasta lääkärille. Esimerkiksi hormonaalinen ehkäisy voi auttaa kuukautiskipuihin. E-pillerit voivat auttaa myös, jos kuukautiset ovat kovin epäsäännölliset tai niitä haluaa siirtää.
Kuukautisten myöhästyminen on täysin normaalia. Kuukautiskierto on usein epäsäännöllinen varsinkin nuorena ja joillakuilla läpi koko elämän, eikä se ole vaarallista. Menkat voivat jäädä pois monesta syystä, kuten laihdutuksen, raskauden, sairastelun tai stressin vuoksi. Jos kuukautiset ovat poissa yli kolme kuukautta, asia kannattaa selvittää lääkärissä.

Kuukautiset