Kiusaaminen

Kiusaamisella tarkoitetaan sitä, että jollekulle aiheutetaan toistuvasti ja tahallaan pahaa mieltä. Jos sinua kiusataan, muista, että se ei ole sinun syysi. Kukaan ei ole täydellinen, mutta olet arvokas ja hyvä juuri sellaisena kuin olet. Et ole yksin.
Kiusaaminen voi olla esimerkiksi lyömistä, tönimistä, haukkumista tai porukan ulkopuolelle jättämistä. Sitä tapahtuu sekä netissä, somessa että esimerkiksi koulussa. Kaikenlainen kiusaaminen on väärin, myös sen hiljainen hyväksyminen tai kiusaamiseen yllyttäminen. Kiusaaminen voi olla myös rikos, sillä se saattaa täyttää kunnianloukkauksen, laittoman uhkauksen ja pahoinpitelyn tunnusmerkit.
Jos sinua kiusataan koulussa, pyydä apua esimerkiksi opettajalta, koulukuraattorilta ja vanhemmiltasi. Kiusaaminen on saatava loppumaan, ja keinojen miettiminen on aikuisten vastuulla. On myös koulun velvollisuus suojella oppilaita koulukiusaaminen fyysiseltä ja henkiseltä väkivallalta. Pidä kiinni kaikista niistä hyvistä asioista, mitä elämässäsi on. Älä anna avun hakemisessa periksi. Monet tahot tarjoavat apua.
Nettikiusaaminen voi olla jopa kasvokkain tapahtuvaa kiusaamista vahingollisempaa. Somessa leviäviä ilkeitä viestejä ja pilkkakuvia on vaikea poistaa itse, ja ne lietsovat tuntemattomiakin ihmisiä mukaan kiusaamiseen. Ruudun takaa on myös helpompi sanoa asioita, joita ei muuten uskaltaisi sanoa päin naamaa.
Somessa voit myös blokata tyypit, jotka kiusaavat sinua. Ilkeät viestit tai kuvat kannattaa kuitenkin ottaa talteen kuvakaappauksella. Todisteet helpottavat myöhemmin asian käsittelyä.
Jos näet kiusaamista, puutu siihen heti. Kerro lähimmälle aikuiselle, esimerkiksi opettajalle, vanhemmille tai koulukuraattorille. Heillä on velvollisuus puuttua asiaan. Sanokaa kiusaajalle porukalla, että hän toimii väärin. Kiusaaminen voi loppua, kun kiusaaja tajuaa, ettei kukaan hyväksy hänen tekojaan.
Miksi joku oikein kiusaa? Se voi olla kotoa opittu malli kohdella ihmisiä huonosti tai tapa purkaa omia vaikeita tunteita ja kokemuksia. Joskus kiusaaja on itse myös kiusattu, ja kiusaaminen on yritys tuntea olonsa paremmaksi. Kiusaamisen syitä on monenlaisia, mutta silti mikään niistä ei oikeuta kiusaamista.
Jos kohtaat kiusatun, huomioi hänet. Kerro hänelle, ettei hän ole yksin. Voit pyytää kiusattua mukaan porukkaan tai tarjota jutteluseuraa ja olkapäätä. Ulkopuolelle sulkeminenkin on kiusaamista. Yksikin hymy tai kiva sana voi tuntua kiusatusta hyvältä.

Kiusaaminen