Kesätyö

Ei ole koskaan liian aikaista ajatella ensi kesää, sillä kesätyöhaku käynnistyy usein vuodenvaihteessa, joillakin aloilla jo loppusyksystä. Avoimia työpaikkoja löytyy yritysten omilta sivuilta sekä somekanavista, ja niitä on koottu niin työvoimatoimiston kuin erilaisille urasivustoille. Myös sanoma- ja ilmaisjakelulehtien ilmoituspalstoilta voi löytää työpaikkoja. Ilmoitukset kannattaa tarkistaa viikon välein, niin et missaa hakuja.

Muista hyödyntää myös kaikkia suhteitasi. Vanhempiesi ystäviltä, harrastusten vetäjiltä, opettajalta, naapurilta tai sukulaisilta voi löytyä kontakteja avoimiin paikkoihin. Voit myös lähettää avoimen hakemuksen. Yrityksellä voi olla tarve kesätyöntekijälle, vaikkei ole julkaissut ilmoitusta.

Moniin paikkoihin on paljon hakijoita. On tärkeää miettiä, miten erottua joukosta työnhaussa. Ole rehellinen, mutta älä missään nimessä vähättele itseäsi!

Hyvään kesätyöhakemukseen kannattaa panostaa. Usein työtä haetaan täyttämällä lomake työnantajan nettisivuilla. Vastaa kysymyksiin huolella.

Jos paikkaa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, voit hyödyntää netistä löytyviä tyylikkäitä työhakemus- ja ansioluettelopohjia. Kerro omin sanoin, miksi haluat töihin juuri heille ja miksi olisit hyvä valinta työhön. Kerro joko hakemuksessa tai erillisessä ansioluettelossa eli cv:ssä, mitä olet opiskellut, harrastanut, mitä töitä olet aiemmin tehnyt, mitä taitoja olet oppinut ja miten voit hyödyntää taitoja töissä. Voit liittää mukaan myös kasvokuvan. Kannattaa myös osoittaa, että tiedät hakemastasi yrityksestä jotain. Muista, että vapaamuotoinen työhakemus voi olla myös video.

Muista, että myös virheitä sattuu, ja aina voi lähettää perään uuden hakemuksen.

Työhaastattelu on viimeinen koitoksesi. Pukeudu siististi, saavu ajoissa paikalle, kättele reippaasti ja katsoo haastattelijaa silmiin. Valmistaudu kertomaan vahvuutesi ja selvitä yrityksen perustiedot etukäteen. Kysy haastattelun loputtua, milloin työntekijöiden valinnoista ilmoitetaan. Työnantajalle voi myös soittaa perään, jos hänestä ei kuulu ilmoitetun ajan sisällä.

Voit tehdä kesätöissä hyvän vaikutuksen, vaikka et osaisi vielä kaikkea. Esitä kysymyksiä, tarjoa apua, pyydä palautetta ja ole reipas. Kohtele työkavereitasi ystävällisesti ja puhu työhuolistasi ainoastaan luotettavalle ihmiselle – työjutut eivät kuulu someen. Kannattaa kysellä ajoissa työnantajaltasi, jos haluat jatkaa osa-aikaisena työntekijänä vielä syksylläkin.

Jäitkö ilman kesätöitä? Se ei välttämättä tarkoita toimettomana makoilua. Voit tehdä myös vapaaehtoistyötä, ryhtyä yrittäjäksi tai käydä kursseilla ja oppia lisää!

Kesätyö