Itsetunto

Hyvä itsetunto tarkoittaa tunnetta siitä, että on riittävän hyvä. On tärkeää oppia arvostamaan itseään sellaisena kuin on ja hyväksyä myös heikkoutensa. Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta jokainen on ainutlaatuinen.

Voit vahvistaa itsetuntoasi asioita, joissa tunnet olevasi hyvä. Haasta itseäsi ja kokeile myös harrastuksia, joiden aloittaminen voi jännittää. Onnistuminen ei ole aina pakollista, vaan on tärkeää antaa itselleen myös lupa epäonnistua. Kaikessa ei tarvitse olla hyvä.

On välillä hyvä pysähtyä miettimään, vaaditko itseltäsi ehkä liikaa. Joskus pienet välitavoitteet ovat parempia kuin yksi iso tavoite, sillä niihin on helpompi päästä. Muista palkita ja kehua itseä pienistäkin saavutuksista!

Mokia tapahtuu kaikille. Jos kämmäät, anna itsellesi anteeksi ja naura itsellesi. Epäonnistumisen kammo muuttuu ongelmaksi, jos se pidättelee tekemästä asioista, joista tykkää.

Itsetuntoon vaikuttaa myös se, millaisessa seurassa viettää aikaa. Ei ole ok, jos joku kaverisi, opettajasi tai vaikka perheenjäsenesi arvostelee sinua jatkuvasti. Jatkuva tahallinen ilkeily lasketaan kiusaamiseksi.

Älä vertaile itseäsi muihin, niin itsetuntosi paranee. Sinä olet sinä, ja olet ihana. Opettele ajattelemaan positiivisesti itsestäsi juuri sen kokoisena ja näköisenä kuin olet.

Unohda kapeat kauneusihanteet, sillä niiden pakonomainen seuraaminen vie ojasta allikkoon. Hyvin monen näköiset vartalot toimivat ja voivat yhtä hyvin. Katso siis lempeästi peilikuvaasi.

Jos ajatuksesi pyörivät jatkuvasti oman ja muiden ulkonäön ympärillä, ja jos olo joskus tuntuu rumalta, pyri keskittymään muihin asioihin. Esimerkiksi tanssitunnilla tai kävelylenkillä ulkonäölläsi ei ole väliä. Itsetunto nousee, kun opettelet jättämään haukut omaan arvoonsa. Kun itsetuntosi on parempi, opit tekemään juuri sinulle oikeita päätöksiä esimerkiksi opiskelupaikan ja ystävien suhteen.

Itsetunto