Iho

Ihotyyppisi vaikuttaa siihen, millaista huolenpitoa ihosi kaipaa. Ihon kuntoon ja ominaisuuksiin vaikuttavat muun muassa perimä, ikä, terveydentila, kuukautiskierto ja vuodenaika.

Ihotyyppi voi olla normaali, rasvainen, kuiva tai sekaiho, joka on kaikista yleisin. Sekaihossa on sekä kuivia että rasvaisia kohtia. Lisäksi puhutaan herkästä ihosta, joka ärtyy helposti. Vain harvalla nuorella ja aikuisella on täysin normaali iho, jossa ei ikinä ole mitään vaivaa.

Oikeat tuotteet omalle iholle löytyvät usein kokeilemalla. Voit myös kysyä apua ammattilaiselta, kuten yleis- tai ihotautilääkäriltä, apteekissa, kosmetiikkaosastolla tai kosmetologilta.

Monella on varsinkin teini-iässä rasvainen iho, joka saattaa kiiltää ja jolla on usein finnejä. Akne on ihosairaus, jossa finnejä on runsaasti ja ne ovat sitkeitä.

Kuivalta iholta puuttuu kosteutta. Pinta voi olla hilseilevä ja kutiseva, ja kuivaihoisella on yleensä finnejä vähän ja harvoin. Kuiva ja kutiseva iho voi kertoa myös atooppisesta ihottumasta, joka on yleinen ihotauti.

Ihonhoidossa on tärkeää puhdistaa ja kosteuttaa. Pese siis kasvot iltaisin ja tarvittaessa myös aamuisin. Joskus aamulla riittää kasvojen huuhtelu pelkällä vedellä, mutta esimerkiksi akneihon puhdistus on hyvä tehdä aamuin ja illoin.

Jokaisen iho, myös rasvainen, kaipaa kosteutusta. Valitse kosteusvoide ihotyyppisi mukaan: esimerkiksi kuivalle iholle voi sopia tuhtikin voide, geelimäinen voide on usein paras rasvaiselle iholle ja herkkäihoisen kannattaa käyttää hajusteettomia tuotteita.

Jos sinulla on ikäviä iho-oireita, käväise ihotauti- tai yleislääkärin vastaanotolla. Hän osaa kertoa, onko sinulla esimerkiksi atooppinen iho, couperosa tai akne, sekä suositella oikeaa hoitoa sinun ihollesi ja määrätä tarvittaessa lääkevoiteita tai muuta apua.

Iho