Gynekologi

Gynekologi on naistentauteihin erikoistunut lääkäri. Ensimmäistä kertaa gynekologin vastaanotolla käydään yleensä silloin, kun seksiin ja ehkäisyyn liittyvät asiat ovat ajankohtaisia, tai jos alapäähän tai kuukautiskiertoon liittyy vaivoja tai huolia. Vastaanotolla ei tarvitse aina tehdä gynekologista tutkimusta. Ehkäisypillerireseptin voi saada lääkärin esittämien kysymysten perusteella, jos kaikki vaikuttaa olevan kunnossa. Gynekologille voi myös mennä, vaikka ei olisi harrastanut seksiä. Jos gynekologilla käynti ujostuttaa ja jännittää, kannattaa pitää mielessä, että gynekologi on kuin kuka tahansa muukin lääkäri, joka kohtaa päivittäin työssään erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä.

Mitä gynekologilla tapahtuu? Gynekologinen tutkimus on kivuton kokemus. Potilas käy aluksi selälleen tutkimuspöydälle ilman housuja. Jalat tuetaan siten, että vatsan, lantiopohjan ja reisien lihakset rentoutuvat. Lääkäri tarkastaa ensin ulkoiset limakalvot mahdollisilta näppylöiltä tai haavaumilta. Emättimen limakalvot ja kohdunnapukan lääkäri tutkii asettamalla emättimeen pienen muovisen tai metallisen tutkimusvälineen. Lopuksi lääkäri tunnustelee kohdun ja munasarjat painelemalla kevyesti alavatsan päältä ja samalla painamalla emättimen puolelta yhden tai kahden sormen avulla. Lääkärille pitää kertoa, jos jokin tuntuu ikävältä tai sattuu. Usein vastaanotolla tutkitaan myös rinnat.

Pelottaako papakoe? Papatesti otetaan ensimmäisen kerran noin 20–25-vuotiaana, jos seksielämä on alkanut sitä ennen. Papatestillä etsitään varhaisia kohdunkaulansyövän esiasteita, joita aiheuttavat seksissä tarttuvat papilloomavirukset. Papakoe eli irtosolunäyte tehdään emättimen limakalvojen tutkimisen yhteydessä, jos se on tarpeen. Gynekologi ottaa näytteen emättimen pohjukasta pienellä lastalla ja harjalla, jolloin voi tuntua pientä nipistystä. Gynekologisen tutkimuksen jälkeen voi tulla niukkaa vuotoa, joka saattaa olla rusehtavaa – voit ottaa varmuuden varalta mukaasi pikkuhousunsuojan.

Gynekologi on ehkäisyn asiantuntija, joten häneltä kannattaa kysyä kaikki e-pilleristä askarruttavat asiat. Yhdistelmäehkäisypillerit eivät kuitenkaan sovi kaikille. Jos sinulla on aurallinen migreeni, kerro siitä gynekologillesi. Ennen gynekologista käyntiä kannattaa myös tiedustella perheeltä, esiintyykö suvussa korkeaa verenpainetta tai kolesterolia, verisuonitauteja tai laskimoveritulppia. Gynekologi osaa tällöin kertoa minipillereistä ja hormonittomista vaihtoehdoista, kuten esimerkiksi siitä, miten kierukka toimii.

Naistentaudit ja alapään vaivat voit myös selvittää gynekologin käynnillä. Kysy rohkeasti, jos sinua mietityttää, miksi alapää kutisee ja kirvelee tai miksi alapää haisee. Gynekologi tietää merkit, jotka kertovat virtsatientulehduksesta. Hän osaa tunnistaa bakteerivaginoosin, tai sen, onko sinulla hiivatulehdus. Usein haju tai kutina voi myös johtua ihan pienestäkin asiasta, esimerkiksi hankaavista farkuista tai siitä, että on pessyt alapäätä saippualla veden sijaan. Tavallisissa alapään vaivoissa myös terveysaseman puhelinneuvonta ja yleislääkärit osaavat usein auttaa.

Kuukautisten satunnainen epäsäännöllisyys on normaalia. On monia tavanomaisia syitä, miksi kuukautiset myöhästyvät: esimerkiksi stressi, painonmuutokset ja sairastelu voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon muutaman päivän verran. Jos sinulla on aktiivinen seksielämä, mahdollisen raskauden voi selvittää kotona tehtävän raskaustestin avulla. Jos kuukautiset jäävät pois kokonaan, on oltava yhteydessä lääkäriin tai gynekologiin, etenkin jos kuukautisia ei kuulu yli kolmeen kuukauteen. Asiantuntija tällöin selvittää, mistä myöhästely johtuu ja mikä voisi olla siihen avuksi.

Pidä huolta terveydestäsi <3 Kerää rohkeutta ja vaihda kokemuksia tällä keskustelualueella.

Gynekologi