Flunssa

Äh, flunssa iski! Milloin kannattaa jäädä kotiin lepäämään? Milloin pitää mennä lääkäriin?

Yskittää, väsyttää, lihaksia särkee, nenä tukossa? Kuulostaa flunssalta. Se eli nuhakuume on yleinen tauti, johon voi liittyä myös kuumeilua.

Flunssa vaivaa usein varsinkin talvella ja syksyllä, mutta voi iskeä muulloinkin. Toisin kuin moni luulee, flunssa ei johdu vilustumisesta, vaan sen aiheuttaa virus.

Flunssa voi mennä ohi viikossa, mutta oireet voivat kestää useammankin viikon. Vuoden aikana on normaalia sairastaa 2–4 nuhakuumetta. Flunssa voi tulla vielä useamminkin ilman, että taustalla on mitään erityistä syytä – siis muuta kuin se, että saa tartunnan toiselta flunssaiselta ihmiseltä. Koska yksi tulehdus voi kestää viikkoja, joskus voi tuntua, että on aina sairaana.

Jää kotiin, jos kuume nousee tai olosi on muuten tosi kurja ja nuhainen. Kouluun tai töihin voi palata, kun olo on riittävän hyvä. Flunssan tartuttavin vaihe alkaa oireiden alusta ja kestää yleensä parista kolmeen päivää, vaikka oireet jatkuisivat vielä pidempään.

Yleensä flunssa ei ole vakava, mutta jos sinulla on hengitysvaikeuksia tai muuten todella huono olo, käy lääkärissä varmistamassa, ettei kyse ole jostakin muusta kuin flunssasta.

Flunssa tarttuu yskiessäkin, mutta useimmiten käsien kautta. Siksi on tärkeää pestä kädet huolellisesti saippualla aina vessassa ja julkisissa paikoissa liikkumisen jälkeen sekä ennen ruokailua. Käsihygienia on paras tapa ehkäistä flunssaa.

Lihasten särkyä, kuumetta ja kurkkukipua voi helpottaa ottamalla ilman reseptiä saatavaa särkylääkettä. Nenää avaavat suihkeet saattavat helpottaa hengitystä. Voit kysyä apteekissa neuvoa flunssan oireiden hoitoon. Yskänlääkkeistä ei yleensä ole suurta apua, mutta ne voivat auttaa, jos yskä vaikeuttaa nukkumista. Antibiootteja ei suositella flunssan hoitoon.

Myös kurkkupastillit voivat rauhoittaa karheaa kurkkua ja selkeyttää ääntä, sillä ne kosteuttavat limakalvoja. Apteekista saatavat puuduttavat kurkkupastillit saattavat helpottaa lievää kurkkukipua. Jos ääni on käheä, on parasta välttää puhumista.

Kuume saattaa aiheuttaa nestehukkaa, joten flunssassa on tärkeää juoda riittävästi. Voit juoda kylmää tai kuumaa – mikä tuntuu hyvältä.

Kovaa ponnistelua, kuten urheilua, on hyvä välttää niin kauan kuin on kuumetta, särkyä ja voimaton olo. Kunto ei kehity flunssaisena, ja kipeänä treenaamalla voi saada ikävän jälkitaudin. Ulkoilmasta ja pienestä arkiliikunnasta ei ole haittaa.

Flunssa