Eroaminen

Milloin kannattaa erota? Väkivaltaista suhdetta tai kaltoinkohtelua ei tarvitse kenenkään kestää. Seurustelua ei ole myöskään syytä jatkaa, jos kultaa kohtaan ei ole enää tunteita.

Voiko erota, vaikka suhteessa kaikki on periaatteessa ok? Epävarmoja tunteita on paras selvittää ajan kanssa: anna tunteillesi aikaa selkiytyä. Kokeilkaa tehdä asioita eri tavalla kuin ennen ja puhukaa toisillenne. Jos huomaat, ettei sinua tai kultaa kiinnosta, se voi olla merkki siitä, että suhde kannattaa päättää. Toinen vaihtoehto on ottaa etäisyyttä kumppaniin eli pitää tauko.

Ei ole olemassa mitään valmista kaavaa, jonka mukaan parisuhde toimii. Kumppanisi saattaa haluta nähdä vain viikonloppuisin tai välttää julkisella paikalla pussaamista – ilman mitään taka-ajatuksia. Puhumalla kumppanin kanssa yhteisistä pelisäännöistä voitte välttyä tekemästä oletuksia toisen puolesta. Eroaminen ja pettäminen ovat hankalia puheenaiheita, mutta se kannattaa, sillä esimerkiksi pettäminen voi tarkoittaa eri asioita toiselle. Muista myös, että sovituista asioista voi puhua aina uudestaan, kun on tarve.

Täytyykö antaa anteeksi? Pieniä unohduksia ja huonoja päiviä sattuu kaikille. Jos kumppanisi on aidosti pahoillaan, ei ole syytä vihoitella. Jos samat virheet toistuvat tai jos hän väheksyy loukkaantumistasi, ei hän ole surusi arvoinen. Piittaamattomuus sinua kohtaan ja luottamuksen pettäminen ovat anteeksiantamatonta.

Suhteen pituus ei määritä sen merkittävyyttä. Myös lyhyen säädön päättyminen tai seurusteluhaaveen kariutuminen voi tehdä kipeää. Alkuhuumassa toinen vaikuttaa täydelliseltä. Ihastus ei kuitenkaan ole täydellinen sinulle, jos hän ei halua olla kanssasi.

Eroaminen aikaisessa vaiheessa voi kaduttaa silloin, kun se on lähtenyt omasta aloitteesta. Luota kuitenkin omaan kykyysi tehdä päätöksiä. Jos juttu loppuu heti alussa, ei se todennäköisesti olisi toiminut myöhemminkään.

Olipa ero kumman tahansa aloitteesta, suhteen päättyminen satuttaa. Surun, pettymyksen ja vihan tunteet nousevat pintaan sekä jätetyksi tulleella että eroa ehdottaneella.

Erosta selviäminen saattaa tuntua mahdottomalta, mutta sitä se ei ole. Sydänsuruista kyllä selviää ajan myötä. Itkeminen ja läheisille puhuminen ovat hyviä keinoja purkaa tunteita. Ota kuitenkin etäisyyttä eksääsi, vaikka ikävöisit häntä.

Kaveruus eksän kanssa heti eroamisen jälkeen ei kannata, sillä suhteessa olleita tunteita ei voi nollata. Pahaa oloa ei kannata purkaa tavoin, joita todennäköisesti katuisi myöhemmin. Älä siis paljasta eksäsi salaisuuksia suhteen ulkopuolisille tai solvaa julkisesti somessa.

Eroa saa surra, mutta alakulossa ei kannata velloa loputtomiin. Vietä aikaa ystäviesi kanssa ja harrastustesi parissa, surusta ei tarvitse selvitä yksin. Kun eroaminen mietityttää, keskustele ja kysele vapaasti aiheesta muiden demittäjien kanssa tällä alueella.

Eroaminen