Ehkäisy

Millainen ehkäisy sopii juuri minulle? Onko ehkäisy pettänyt? Olenko raskaana? Voiko minulla olla seksitauti? Tietopakettimme kertoo, miten valita ehkäisymenetelmä ja miten käyttää eri ehkäisyvälineitä oikein.

Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa seksitaudeilta. Jos sinä tai kumppanisi olette harrastaneet seksiä muiden kanssa ettekä ole käyneet seksitautitesteissä, teidän on käytettävä kondomia, myös suuseksissä.

Jos harrastat seksiä säännöllisesti ja sinulla on vakituinen kumppani, voi yhdistelmäehkäisypilleri, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas tai kierukka olla hyvä ratkaisu.

Yhdistelmäehkäisypillerit sisältävät estrogeeni- ja keltarauhashormonia, jotka estävät munasolun irtoamisen ja siten raskauden. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävät minipillerit ovat vaihtoehto, jos yhdistelmäehkäisypillerit eivät sovi sinulle.

Ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas toimivat samalla periaatteella kuin e-pillerit, eli ne estävät munasolun irtoamisen ja siten raskauden. Laastarista ja renkaasta hormonit imeytyvät elimistöön tasaisemmin kuin e-pilleriä käytettäessä, joten sivuvaikutuksia voi olla vähemmän.

Kierukka on pieni t-kirjaimen muotoinen esine, jonka lääkäri asettaa kohtuun. Ehkäisykierukoita on kahdenlaisia: kuparikierukka ja hormonikierukka. Kumpikin tahansa kierukoista voi olla sopiva ehkäisyväline, jos muu hormonaalinen ehkäisy ei sovi sinulle. Esimerkiksi verenpainetauti, veritulppa, maksasairaus tai diabetes ei estä kierukan käyttöä.

Hormonaalisesta ehkäisystä voit saada helpotusta myös epäsäännöllisiin tai kivuliaisiin kuukautisiin sekä iho-ongelmiin, kuten akneen.

Luotettavia hormonittomia ehkäisymenetelmiä on kaksi: kondomi ja kuparikierukka. Keskeytetty yhdyntä tai niin sanonut varmat päivät eivät ole ehkäisykeinoja.

Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä tai kondomi on rikkoutunut tai liukunut pois, hae apteekista jälkiehkäisypilleri. Saat sen ilman reseptiä. Jälkiehkäisyn teho on sitä parempi, mitä nopeammin suojaamattoman seksin jälkeen pillerin ottaa. Parhaimmillaan teho on 12 tunnin kuluessa yhdynnästä, mutta valmisteesta riippuen jälkiehkäisyn teho riittää 3–5 vuorokauteen asti. Jos kuukautisesi ovat myöhässä tai suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut kolme viikkoa, tee raskaustesti.

Jos epäilet seksitautia, mene testeihin noin viikon päästä seksin harrastamisesta. Jotkut seksitaudit, kuten klamydia, voivat olla oireettomia. Testeihin pääsee opiskeluterveydenhuollossa, terveysasemalla tai sukupuolitautien poliklinikalla. Seksitautitestistä ei kerrota vanhemmille.

Jos haluat olla erityisen varovainen, voit käyttää samaan aikaan useampaa ehkäisymenetelmää, kuten kondomia ja ehkäisypillereitä. Niin suojaudut varmimmin sekä raskaudelta että seksitaudeilta.

Ehkäisy