Alapää

Älä huolehdi siitä, onko alapääsi normaali. Esimerkiksi häpyhuulten koko, väri ja muoto ovat yksilöllisiä juttuja. On myös täysin normaalia, että sisemmät häpyhuulet ovat ulkoisia isommat ja että toinen häpyhuulista on toista suurempi. Jos sinulla on alapäässä kurjia vaivoja, käväise lääkärissä. Alapäähän liittyvät asiat ovat lääkärin työn peruskauraa.
Alapään vesipesu kerran päivässä riittää. Kuukautisten aikaan alapäätä voi pestä useammin. Älä ikinä käytä alapesuun saippuaa tai suihkuta vettä suoraan emättimen sisään, sillä se voi horjuttaa emättimen bakteerikantaa, mikä altistaa tulehduksille.
Alapää ei tykkää hautumisesta ja hiertymisestä. Vältä tiukkoja ja keinokuituisia alushousuja sekä pikkuhousunsuojien käyttöä varsinkin, jos sinulla on alapään vaivoja.
Valkovuoto on kehon tapa puhdistaa itseään. Se on emättimen eritettä, joka puhdistaa limakalvoja, kostuttaa niitä ja suojaa vierailta bakteereilta.
Valkovuodon määrä, koostumus ja usein värikin vaihtelevat kuukautiskierron aikana. Runsainta valkovuoto on kierron keskivaiheilla eli ovulaation aikaan, noin 12–14 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkamista. Silloin valkovuoto on usein limaista ja väriltään kirkasta. Muulloin valkovuoto on vaaleaa ja niukempaa sekä saattaa näyttää kokkareiselta, kun se kuivuu alushousuihin. Päiviä ennen ja jälkeen kuukautisten valkovuodossa voi myös näkyä rusehtavia sävyjä merkkinä niukasta verenvuodosta.
Voimakas kalamainen haju, runsas ja poikkeava valkovuoto sekä alapään kutina ja kirvely voivat olla merkkejä emätintulehduksesta. Jos epäilet tulehdusta, mene lääkäriin. Myös seksitauti voi aiheuttaa samankaltaisia vaivoja. Jos epäilet seksitautia, mene testeihin.
Yleisimpiä alapään tulehduksia ovat bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus. Bakteerivaginoosissa eli emättimen bakteeritasapainon häiriössä limakalvon pH-arvo nousee ja bakteerien määrä kasvaa. Yleisin bakteerivaginoosin oire on runsastunut, pahanhajuinen ja tasainen valkovuoto, joka voi olla harmahtavaa, kellertävää tai vihertävää. Joskus alapäätä voi myös kirvellä tai kutittaa. Bakteerivaginoosi ei aina oireile, vaan se voi löytyä papa-kokeessa. Jos emätintulehdus on oireeton, sitä ei pidä hoitaa.
Kova kutina ja kirvely sekä kokkareinen valkovuoto kertovat useimmiten hiivatulehduksesta. Se voi ärsyttää alapäätä niin, että pissatessa kirvelee ja pelkkä istuminen tuntuu epämiellyttävältä. Jos kärsit emätintulehduksen oireista ensimmäistä kertaa tai tulehdukset toistuvat, käy lääkärissä.
Myös virtsatietulehdus on yleinen vaiva. Se syntyy, kun bakteereita pääsee virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Virtsatulehduksen oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa ja verinen virtsa. Lisäksi alaselässä voi olla kipuja. Monilla virtsatulehdus uusii silloin tällöin.
Gynekologin tutkimus on yleensä ajankohtainen vasta, kun on käyttänyt hormonaalista ehkäisyä jonkin aikaa, esimerkiksi ensimmäisen vuoden jälkeen. Voit mennä gynekologille myös, jos sinulla on alapäähän liittyviä sitkeitä vaivoja. Gynekologien tutkimus tehdään usein silloin, jos on esimerkiksi poikkeavaa vuotoa, kipua limakalvoilla tai alavatsassa. Myös yleislääkäri voi tehdä gynekologisen tutkimuksen, ja lääkäri määrittelee, milloin se on tarpeen. Lue, mitä gynekologin vastaanotolla tapahtuu.

Alapää