Akne

Aknea eli finnisairautta potee suuri osa teini-ikäisistä, ja se voi olla vaikea tai lievä. Akne vaivaa monia murrosiän loppupuolella. Usein se helpottaa ajan myötä, mutta finnitaudista voi kärsiä myös aikuisena.
Finni on ihon talirauhasen tukkeutuma, joka on tulehtunut iholla elävistä bakteereista. Ihon bakteerit ja hiivat ärsyttävät tukkeutunutta rauhasta, mistä seuraa punoitusta, turvotusta ja märkää. Aknessa finnejä on kerrallaan iholla useita ja ne ovat sitkeitä. Näppyjä voi olla kasvojen lisäksi selässä ja rintakehällä.
Akne voi olla periytyvää, mutta sillä on myös monia muita aiheuttajia. Murrosiän finnit johtuvat usein hormoneista, jotka saavat talirauhaset erittämään enemmän rasvaa ja ihon tuottamaan ihosoluja. Myös jotkut lääkkeet, kuten kortisoni ja tietyt ehkäisyvalmisteet, voivat aiheuttaa aknea.
Muutama finni ei välttämättä tarkoita aknea, ja näppyjä on erilaisia. Kyseessä voi olla esimerkiksi aknea muistuttava ruusufinni, mustapää tai kuukautisiin liittyvä hormonifinni.
Ihon puhdistaminen on tärkeä osa aknen hoitoa. Pese ihoalue, jolla on finnejä, 1–2 kertaa päivässä vedellä ja akneiholle tarkoitetulla pesunesteellä sekä vältä finnien puristelua. Myös ihon kosteuttaminen rasvaiselle iholle sopivalla voiteella kuuluu aknen hoitoon, sillä aknetuotteet ja -lääkkeet kuivattavat ihoa.
Akneen on olemassa tehokkaita lääkkeitä, eikä sen kanssa tarvitse sinnitellä yksin. Jos säännöllinen kotihoito noin kuukauden ajan ei tehoa ja finnit ovat tulehtuneita ja kivuliaita, mene lääkäriin. Hän voi kirjoittaa reseptin tai antaa lähetteen ihotautilääkärille. Aknelääkkeitä on monenlaisia: on paikallisesti eli suoraan iholle levitettäviä voiteita ja geelejä sekä suun kautta otettavia lääkkeitä. Lääkäri auttaa sinua valitsemaan parhaan lääkkeen.
Jos akne ei ole kovin paha, voit kysyä neuvoa sen hoitoon myös apteekista. Joitakin aknelääkevalmisteita saa myös ilman reseptiä.
Finnit voivat jättää ihoon arpia. Näppylöitä ei kannata puristaa, sillä puristelu voi pahentaa tulehdusta ja silloin finneistä voi jäädä vielä pahemmat arvet. Mitä syvempi finniontelo on, sitä suurempi arpi. Kasvojen iholla arvet ovat yleensä kuoppamaisia, ja toisilla ihmisillä niitä muodostuu herkemmin. Finniarvet vaalenevat ja häviävät yleensä itsestään vuosien mittaan.

Akne