Mainos
Mainos

Blogi

30.05. 08:50

Huonosti valittuja sanoja

Donald Trump kertoi julkisesti rukoilevansa Jumalaa, ettei hänen tarvitsisi aloittaa sotaa Pohjois-Koreaa vastaan. Luettuani nuo sanat ajattelin, että olipas taas surkeaa tekohurskastelua. En pidä Jumalaa tuollaisena pelinappulana. Rukoileminen on minusta tarkoittettu Jumalan ja ihmisen väliseksi keskusteluksi, ei tiedotusvälineille avautumiseksi. Tuollainen julkinen höpinä tuo mieleeni sen, että joku rukoilee vain siksi, että antaisi itsestään jotenkin hurskaamman kuvan.

Ehkä lausuja ei kuitenkaan edes tiennyt mistä puhuu. Monesti tulee puhuttua asioita sen enempiä miettimättä. On vaan tavattu puhua tähän tapaan, niin sitten siihen ei tule kiinnitettyä huomiota. Jossakin kaveriporukassa vittu tulee suusta tilanteessa, kuin tilanteessa, koska sitä on sanaa tavattu yhteisessä puheessa käyttää. Itse ei välttämättä tunnista puheessaan mitään outoa, mutta ulkopuolisen kuulijan se saa miettimään. Niinpä ajattelen, että julkinen lausahdus: "Rukoilen Jumalaa, että..." on vain surkea tapa yrittää sanoa jotain tavallista painokkaammin. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Jumalan tai rukoilemisen kanssa.

Kommentoi vieraskirjaan!
04.05. 08:27

Entä jos koulu alkaisikin klo 12?

Jo alakoulussa opin, että koulu alkaa aamulla ja päättyy päivällä. Samoin tiesin sen, että koulu alkaa elokuun alussa ja päättyy sitten kesäkuussa. Lokakuussa ja helmikuun lopussa on viikon lomat, jouluna vähän pidempi loma ja kesällä sitten todella pitkä loma. Entä jos ajattelisikin kaiken toisin?

Kuvitellaanpa, että koulunkäynnin muuttaisi siten, että se voisi alkaa klo 8, mutta voisi päättyä klo 20 tai jopa klo 22. Sama määrä tunteja säilyisi kuitenkin edelleen. Se voisi tarkoittaa sitä, että kouluun tultaisiin vaikkapa klo 14 ja sieltä lähdettäisiin klo 20 kotiin. Aamulla olisi nukuttu pitkään tai sitten silloin olisi voinut olla treenit liikuntatalolla. Perjantaina voisi tulla vähän aiemminkin kouluun, että pääsisi aiemmin viikonlopun viettoon.

Käytössä olisi edelleen jaksot, mutta niitäkin voisi porrastaa siten, että osa oppilaista voisi jäädä kesälomalle huhtikuun lopussa, osa taas kesäkuun lopussa. Kouluun tultaisiin sitten heinä-syyskuun alussa. Siinä olisi monta sellaista kuukautta, jolloin koulussa olisi vähän enemmän tilaakin.

Opettajienkin pitäisi tosin joustaa. Se tarkoittaisi ehkä enemmän virkoja, mutta myös enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan aikatauluun. Somen kautta kai kavereihin voisi olla yhteydessä, vaikka itse olisi lomalla ja kaveri koulussa. Vai olisiko kuitenkin niin, että tarve nähdä kasvokkain on niin suurta, että tekisi mieli valitella pääkipua ja jäädä kavereiden kanssa rannalle?

Aiheet:

Kommentoi vieraskirjaan!
05.04. 09:41

Haukattu omena

Raamattu alkaa maailman synnystä kertomisella. Tämän jälkeen siirrytään paratiisiin ja vertauskuvalliseen kertomukseen paratiisin ihmisistä ja synnistä. Siellä ihminen puhutaan ympäri haukkaamaan hedelmää, josta ei pitänyt haukata. Jotenkin historian saatossa kaikille on muodustunut mielikuva siitä, että hedelmä on juuri omena, vaikka sitä ei Raamatussa mainitakaan. Kuitenkin juuri tuosta paratiisin hedelmästä Steve Jobs halusi muotoilla yhden tunnetuimmista logoista.

Logon tarina ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen, vaan se alkaa toisesta maailmansodasta. Siellä englantilainen koodinpurkaja Alan Turing oli ratkaisevassa asemassa purkamassa saksalaisten salakielikoodia, enigmaa. Sotastrategian takia koodia ei heti otettu käyttöön ja sodan kauheudet jatkuivat. Tuska siitä, että sodan ratkaisevat tiedot ovat käytössä, mutta eivät käytettävissä, oli varmasti valtava. Lisäksi Turing oli homoseksuaali. Tuon ajan yhteiskunta ei moista hyväksynyt ja paljastuessaan se olisi johtanut kastraatioon. Lopulta hän haukkasi omenaa, johon oli itse laittanut myrkkyä.

Jos saat kuulla jonkun hätkähdyttävän tiedon toisesta ihmisestä, miten käytät sen tiedon? Tuollainen esimerkki käytännön elämästä on omiaan kertomaan tiedon kaksijakoisuudesta. Alan Turingista ja tiedon kaksijakoisuudesta halusi myös Steve Jobs muistuttaa meitä logollaan.

 

Kommentoi vieraskirjaan!
19.03. 09:03

Tuntemattomien rappu

Olen yrittänyt opetella asumaan kaksiota isommassa talossa. Nykyään se onnistuu jo ihan kelvollisesti, mutta aluksi tuntui oudolta. Oudolta siksi, että nyt keittiö, olohuone, ruokahuone, makuuhuone, aula ja eteinen ovat eri huoneita. Asiat eivät ole näpeissä ja aamulla avattu lehtikin voi olla niin monessa paikassa hukassa. En siis ihmettele lainkaan, että yksiöiden suosio rakentamisessa on kasvava. Yksiöasumiseen liittyy kuitenkin yksi outo asia, nimittäin olematon naapurituttavuus.

Aikanaan ihmiset asuivat tiiviisti ja saman katon alla saattoi olla montakin perhettä. Erillisiä huoneita ei ollut kovin montaa ja yksinäisyys oli outous. Nykyään ihmiset asuvat vähintäänkin yhtä tiiviisti, mutta silti he eivät aina tunne edes kaikkia samassa rapussa asuvia ja se aiheuttaa ongelmia. Tuntemattomilta ei pyydellä kovin mielellään apua, kun kahvipuruja ei riitä aamukahviin. Tuntemattomien kanssa ei keskustella säätä tärkeämmistä asioista. Tuntemattomia kohtaan on ennakkoluuloja.

Kommentoi vieraskirjaan!
21.02. 10:00

Tuhansia tunteja roskakoriin

Olin aikanani hyvin ylpeä änäri-taidoistani. Olin käyttänyt peliin paljon aikaa ja minua oli vaikea voittaa. Sitten tuli vuosi 2006 ja skill stick- uudistus. Olisi pitänyt opetella uusi tapa pelata, jos olisi halunnut pärjätä, mutta aikaa siihen ei enää ollut.

Jälkeenpäin olen miettinyt niitä tuhansia tunteja, joita peliin laitoin. Mitä jos olisin opetellut jonkun muun taidon? Kuinka hyvä olisin seisomaan käsilläni? Osaisinko soittaa kitaralla kaikki Maidenin biisit? Olisinko saanut kirjoituksista parempia arvosanoja? Kukaan ei kysele PS2 NHL- taidoistani, mutta minulta kyllä kysellään, että osaanko vielä soittaa haitaria? Pystynkö tekemään edes kärrynpyörän? Mitäs aineita sinä lukiossa kirjoitit ja millä arvosanoilla?

Välillä somessa roikkuessani nämä vanhat pohdintani palautuvat mieleen ja sitten lähden tekemään jotain muuta, jotta en taas kadottaisi aikaa.

Kommentoi vieraskirjaan!
12.12. 20:38

Yhdet viisaat sanat

Itsenäisyyspäivänä oli lehdessä joku vanha Väinö Linnan haastattelu. Siinä hän vertasi sen ajan elämää valintamyymälään. Ajatus oli, että ei kai ihmisen arvo ole siinä, että onko sillä uusi takki tai auto ja mitenkä ne kaikki sopivat yhteen. Vuosia on tuosta haastattelusta jo kulunut, mutta silti minulle esitellään 1500€ kenkiä jotenkin erityisinä. Sanoin kaverille, että minulle hän ajatuksineen on paljon kenkiä tärkeämpi.

Ja sitten siinä haastattelun loppupuolella oli nämä viisaat sanat:" Paljosta voimme luopua, menettämättä yhtään mitään."

Kommentoi vieraskirjaan!
15.11. 17:15

Laulu, joka kosketti #1

 Selailin taas uusia biisejä Sporifystä. Huomasin, että Juliet Jonesin Sydämeltä oli tullut uutta materiaalia. Hiukan hommaa ihmettelin, kun tiesin, että laulajaa vaivaa vakava Parkinsonin tauti. Kävi ilmi, että hän lauloi vain yhdessä biisissä ja muissa lauloi joku tunnettu laulaja, siksi bändin nimi olikin "Sydänystävät". Sanoitukset olivat kuitenkin laulajan aiemmin tekemisä biisejä.

Laulu, joka kolahti jo heti otsikosta oli:" Ei tarvitse ajaa kahtasataa". Laulu kertoo simppelisti onnellisuudesta tai oikeastaan siitä, kuinka pienistä asioista se koostuu. Ne vaan pitää oppia huomaamaan.

Kommentoi vieraskirjaan!
31.10. 08:51

Yksi listaus

Bongasin seuraavan listan:

Päästä irti

- Turhista tunteista

- Ihmisistä, joiden seurassa on paha olla

- Itsesyytöksistä

- Odotuksista

Sitten olet vapaa

 

Lista oli Igssä Nuorten Exitin profiilissa, mutta siitä ei käynyt ilmi sen laatijaa. Minuun kolahti etenkin tuo kohta:"Ihmisistä, joiden seurassa on paha olla". Eräässä koulun ryhmäyttämistilanteessa huomasin miettiväni, miten juuri nuo ovat kavereita? Nuoret olivat ihan eri puusta veistettyjä, toinen johti ja toinen tuli sitten vaan hiljaa perässä. Heidän taustojaan en tiennyt. Ehkä oli muutettu jostain toiselta paikkakunnalta hiljattain, eikä oltu ehditty tutustua vielä kehenkään muuhun. Ehkä oltiin oltu lapsuudesta asti kavereita, eikä vielä oltu tajuttu sitä, että ollaan kasvettu ihan eri suuntiin.

Mietintäni päättyivät toteamukseen, että korkeintaan pari vuotta vielä menee, sitten heidän kaverisuhteensa on enää vain muisto. Yksi riparikesäkin voi muuttaa kaiken.

Kommentoi vieraskirjaan!
24.10. 20:01

Uskon varassa

Fysiikan Nobel-palkinto sai minut miettimään sitä, kuinka paljon uskoa tarvitaan tieteen tekemiseen. Voitto meni gravitaatioaaltoja tutkineelle tiedemiesryhmälle. Ensimmäiset aallot havaittiin todistetusti pari vuotta sitten. Sitä ennen niitä ei kai ollut olemassa. Tai olivat ne, mutta eivät todistetusti. Niinpä tutkijoiden ei auttanut muu, kuin aloittaa tutkimus uskon varassa.

Kommentoi vieraskirjaan!
29.08. 19:18

Matkalevyraati

Rippikoulun kokoontumisen jälkeen lupauduin kyyditsemään nuoria Pappilaan. Matkalla keskusteltiin musiikista ja oletuksena oli, että papin tai vastaavan autossa kuunnellaan virsiä tai vähintäänkin joitakin hengellisiä lauluja. Yllätyksenä tuli se, että levysoittimella oli tällä kertaa Metallicaa. Kommenteista päättelin, että virret olisivat olleet mieluisampaa kuunneltavaa.

Poikani pohti keväällä, että millaista musiikkia voisi viedä ala-asteen levyraatiin? Mieleeni palasi se vastaava tilanne, jossa eräs luokkatoverini soitti Iron Maidenin Aces high- biisin. Ajattelin, että tätä musaa on pakko saada lisää. Silloin ei ollut streamauspalvelua avattavaksi, vaan piti jollain konstein päästä Tampereen kauppoihin uusia levyjä ostamaan. Tuon kokemuksen levyraadista jaoin jälkikasvuni kanssa ja sain hänet pohtimaan valintaansa hiukan tarkemmin. Mielestäni musiikkituntien levyraadit ovat juuri silloin parhaimmillaan, kun niissä kuulee jotain hyvää uutta musiikkia. Siksi Metallicakin soi koko matkan Pappilaan.

Hauskaa stereotypiaa vahvistaakseni olisin kyllä voinut soittaa virsiäkin. Etenkin Edelmanin Virsiä 3- levyllä oleva versio virrestä 510 on ehdoton suosikkini. Sen voi vaikka laittaa kaihoisasti soimaan järvenrantakalliolla auringon laskiessa. Tuo levy oli kuitenkin jossain toisaalla, joten matkalevyraati jäi kovin yksipuoliseksi.

Lutherin mukaan musiikilla on oma tiensä ihmisen sydämeen. Tuohon vanhaan ajatukseen on helppo yhtyä lempimusiikkia kuunnellessaan. Sävelten ollessa oikeat, ei musiikin lajilla ole väliä. Tie tunteiden syvyyksiin aukeaa tällöin, kuin itsestään.

Kommentoi vieraskirjaan!

Sivut

×

Selaimesi kaipaa päivityksen

Hei, uusi demi.fi on suunniteltu toimimaan moderneilla web-selaimilla. Suosittelemme päivättämään selaimesi uudempaan versioon. Halutessasi voit jatkaa omalla vastuullasi.