Mainos
Mainos

Blogi

12.12. 20:38

Yhdet viisaat sanat

Itsenäisyyspäivänä oli lehdessä joku vanha Väinö Linnan haastattelu. Siinä hän vertasi sen ajan elämää valintamyymälään. Ajatus oli, että ei kai ihmisen arvo ole siinä, että onko sillä uusi takki tai auto ja mitenkä ne kaikki sopivat yhteen. Vuosia on tuosta haastattelusta jo kulunut, mutta silti minulle esitellään 1500€ kenkiä jotenkin erityisinä. Sanoin kaverille, että minulle hän ajatuksineen on paljon kenkiä tärkeämpi.

Ja sitten siinä haastattelun loppupuolella oli nämä viisaat sanat:" Paljosta voimme luopua, menettämättä yhtään mitään."

Kommentoi vieraskirjaan!
15.11. 17:15

Laulu, joka kosketti #1

 Selailin taas uusia biisejä Sporifystä. Huomasin, että Juliet Jonesin Sydämeltä oli tullut uutta materiaalia. Hiukan hommaa ihmettelin, kun tiesin, että laulajaa vaivaa vakava Parkinsonin tauti. Kävi ilmi, että hän lauloi vain yhdessä biisissä ja muissa lauloi joku tunnettu laulaja, siksi bändin nimi olikin "Sydänystävät". Sanoitukset olivat kuitenkin laulajan aiemmin tekemisä biisejä.

Laulu, joka kolahti jo heti otsikosta oli:" Ei tarvitse ajaa kahtasataa". Laulu kertoo simppelisti onnellisuudesta tai oikeastaan siitä, kuinka pienistä asioista se koostuu. Ne vaan pitää oppia huomaamaan.

Kommentoi vieraskirjaan!
31.10. 08:51

Yksi listaus

Bongasin seuraavan listan:

Päästä irti

- Turhista tunteista

- Ihmisistä, joiden seurassa on paha olla

- Itsesyytöksistä

- Odotuksista

Sitten olet vapaa

 

Lista oli Igssä Nuorten Exitin profiilissa, mutta siitä ei käynyt ilmi sen laatijaa. Minuun kolahti etenkin tuo kohta:"Ihmisistä, joiden seurassa on paha olla". Eräässä koulun ryhmäyttämistilanteessa huomasin miettiväni, miten juuri nuo ovat kavereita? Nuoret olivat ihan eri puusta veistettyjä, toinen johti ja toinen tuli sitten vaan hiljaa perässä. Heidän taustojaan en tiennyt. Ehkä oli muutettu jostain toiselta paikkakunnalta hiljattain, eikä oltu ehditty tutustua vielä kehenkään muuhun. Ehkä oltiin oltu lapsuudesta asti kavereita, eikä vielä oltu tajuttu sitä, että ollaan kasvettu ihan eri suuntiin.

Mietintäni päättyivät toteamukseen, että korkeintaan pari vuotta vielä menee, sitten heidän kaverisuhteensa on enää vain muisto. Yksi riparikesäkin voi muuttaa kaiken.

Kommentoi vieraskirjaan!
24.10. 20:01

Uskon varassa

Fysiikan Nobel-palkinto sai minut miettimään sitä, kuinka paljon uskoa tarvitaan tieteen tekemiseen. Voitto meni gravitaatioaaltoja tutkineelle tiedemiesryhmälle. Ensimmäiset aallot havaittiin todistetusti pari vuotta sitten. Sitä ennen niitä ei kai ollut olemassa. Tai olivat ne, mutta eivät todistetusti. Niinpä tutkijoiden ei auttanut muu, kuin aloittaa tutkimus uskon varassa.

Kommentoi vieraskirjaan!
29.08. 19:18

Matkalevyraati

Rippikoulun kokoontumisen jälkeen lupauduin kyyditsemään nuoria Pappilaan. Matkalla keskusteltiin musiikista ja oletuksena oli, että papin tai vastaavan autossa kuunnellaan virsiä tai vähintäänkin joitakin hengellisiä lauluja. Yllätyksenä tuli se, että levysoittimella oli tällä kertaa Metallicaa. Kommenteista päättelin, että virret olisivat olleet mieluisampaa kuunneltavaa.

Poikani pohti keväällä, että millaista musiikkia voisi viedä ala-asteen levyraatiin? Mieleeni palasi se vastaava tilanne, jossa eräs luokkatoverini soitti Iron Maidenin Aces high- biisin. Ajattelin, että tätä musaa on pakko saada lisää. Silloin ei ollut streamauspalvelua avattavaksi, vaan piti jollain konstein päästä Tampereen kauppoihin uusia levyjä ostamaan. Tuon kokemuksen levyraadista jaoin jälkikasvuni kanssa ja sain hänet pohtimaan valintaansa hiukan tarkemmin. Mielestäni musiikkituntien levyraadit ovat juuri silloin parhaimmillaan, kun niissä kuulee jotain hyvää uutta musiikkia. Siksi Metallicakin soi koko matkan Pappilaan.

Hauskaa stereotypiaa vahvistaakseni olisin kyllä voinut soittaa virsiäkin. Etenkin Edelmanin Virsiä 3- levyllä oleva versio virrestä 510 on ehdoton suosikkini. Sen voi vaikka laittaa kaihoisasti soimaan järvenrantakalliolla auringon laskiessa. Tuo levy oli kuitenkin jossain toisaalla, joten matkalevyraati jäi kovin yksipuoliseksi.

Lutherin mukaan musiikilla on oma tiensä ihmisen sydämeen. Tuohon vanhaan ajatukseen on helppo yhtyä lempimusiikkia kuunnellessaan. Sävelten ollessa oikeat, ei musiikin lajilla ole väliä. Tie tunteiden syvyyksiin aukeaa tällöin, kuin itsestään.

Kommentoi vieraskirjaan!
03.06. 18:06

Vuosi Demissä

Joskus minulle perusteltiin, ettei nettiin voi mennä kohtaamaa nuoria, koska kontakti jää silloin pinnalliseksi. Työ nuorten parissa netissä oli siis kommentoijan mielestä turhaa. Olin jo silloin hänen kanssa eri mieltä. Tässä blogejani ja vastauksiani miettiessä olen havainnut, että käytän niihin välillä enemmän aikaa, kuin mitä yhteen keskusteluun kasvotusten. Silloin se on kaikkea muuta, kuin pinnallista. Jossain kohdin pidän kohtaamisia netissä jopa suuremmassa arvossa, kuin kasvotusten kohtaamisia.

Pitkän kevään korvalla tuli vähitellen tunne siitä, että minut on hyväksytty demujen joukkoon. Kirjoittelu täällä ei ole tuntunut työltä ja vielä vähemmän tuon huomion jälkeen. Tuntuu kummalliselta, että jopa lisäsin demumiitin kalenteriini, vaikka en ole varma ehdinkö silloin Helsinkiin. Ehkä se kuitenkin kertoo siitä, että vuosi täällä on ollut minulle merkityksellinen. Toivon, että myös lukijoilleni.

Kommentoi vieraskirjaan!
12.05. 09:14

Rammstain ja Foo Fighters eivät ole mitään

 Radiomainoksessa sanottiin, että Vain Elämää keikka jäähallissa on vuoden odotetuin esiintyminen. Huomasin naureskelevani ääneen, sillä olin juuri miettinyt Foo Fighterssin keikkalippujen ostoa. Suomessa esiintyvät tänä vuonna ainakin Rammstein, RHCP, Guns&Roses ja Deep Purple. Kissin keikka taisi olla jo. Jotenkin tuli sellainen fiilis, että sana "odotetuin" sopisi VE-keikkaa paremmin johonkin muuhun noista edellämainituista.

 Olen opetellut kyseenalaistamaan kaikki sellaiset perustelut, joissa sanotaan jotain seuraavista: "Aina on tehty... Monien mielestä.... Kaikki käyttävät..." Niiden käyttäminen kuulostaa korvissani samalta, kuin sanat:"Haluan antaa sanoilleni nyt näennäistä painoarvoa". Mainoksessa käytetty adjektiivi kuuluu tässä tapauksessa samaan sarjaan. Asioista luvataan liikaa silloin, kun ne ovat: parhaimpia, halvimpia, kauneimpia, helppokäyttöisimpiä ja odotetuimpia.

Kommentoi vieraskirjaan!
04.04. 20:32

Tärkeitä ja vähemmän tärkeitä kehuja

Ensimmäisessä keskustelussani http://www.demi.fi/keskustelut/syvalliset/mista-tulet-iloiseksi#.WOPT46L... kävi ilmi, etten oikein ole osannut kiinnittää huomiota ihmisten ulkonäköön. Olen nyt ainakin muutaman kerran onnistunut tässä, mikä on siis parempi, kuin aiempi nollan tulos. Kehitystä on siis tapahtunut.

Satuin kuitenkin Jenni Pääskysaaren luennolle, jonka jälkeen jäin miettimään, että kuinka paljon se, että kehumme toistemme ulkonäköä asettaa meille lisää paineita siitä, millaisia meidän pitäisi olla? Olemmeko siis kauniita ja komeita vain kampaamokäyntien ja uusien vaatteiden ostamisen jälkeen?

En kuitenkaan ajatellut lopettaa kauneuden kehumista. Ehkä kuitenkin pyrin useammin siihen, että kehun jonkun taitoja, ominaisuuksia, arvoja tai ajatuksia. Jos sitä siis kehuisikin niitä asioita, jotka ovat hyvin tärkeitä, mutta vaativat hiukan enemmän ihmisen tuntemista.

Kommentoi vieraskirjaan!
22.03. 09:28

Luopumisia

Tein lopullisen valinnan urastani seurakunnan nuorisotyön ja lastensuojelun välillä opiskeluiden loppuvaiheessa hakiessani paikkaa nykyisestä seurakunnastani ja kieltäyessäni toisesta tarjouksesta. Oli pakko luopua yhdestä mielenkiintoisesta tilaisuudesta, jotta pystyi tarttumaan toiseen.

Perheen perustaminen oli yhteinen päätös. Sitä ennen olin päättynyt luopua omasta ajastani ja antaa sitä toiselle ihmiselle. Nyt jo pidemmän aikaa sitä entistä omaa aikaani on tullut jaettua vielä  kahdelle muullekin. Se tarkoittanut sitä, että kaikkia maailman juttuja ei ole voinut harrastaa, eikä ihan kaikkiin mielenkiintoisiin touhuihin ole ollut aikaa tarttua. Eräänlaista luopumista sekin on.

Juuri nyt olen yrittänyt luopua kiireisistä aamuista. Olen onnistunut siinä aika hyvin, kunhan vaan muistan mennä ajoissa nukkumaan. Olen yrittänyt luopua myös tietyistä arjen ärtymyksen hetkistä, mutta siinä on vielä tekemistä. Pitäisi oppia ennakoimaan paremmin tulevaa, jotta onnistuisin siinä paremmin. Paljon kuitenkin on auttanut se, että jaksaa viedä roskat ajoissa roskikseen ja siivoaa tiskit heti, kun niitä alkaa muodostumaan.

Juuri nyt luopumieni asioiden tilalle olen saanut paremmin nukuttuja öitä, aikaa lukea aamun lehden, puhtaita aamupuurokattiloita ja paremman tuoksun tiskipöydän alakaappia aukoessani. Työstä ja etenkin perheestä olen saanut niin paljon, ettei tämä palsta riitä niiden asioiden kirjoittamiseen.
Harvemmin tulee kuitenkaan mietittyä sitä, että juuri jostakin luopuminen on tuonut tilaa niille uusille tärkeille asioille, jotka on sitten saanut. Juuri tähän aikaan vuodesta sitä voisi miettiä.

Kommentoi vieraskirjaan!
20.02. 10:00

Roskapostia

Istun koulun käytävällä ja odottelen kokeen alkamista. Kyselen vaivihkaa itseltäni, että olenkohan nyt kerrannut riittävästi, jotta selviäisin. Mielessäni lista huonosti kerratuista kohdista kasvaa ja lopulta alan kyseenalaistamaan taitoni.

Tiedän, että törmään tänään siihen tyttöön. Käyn suihkussa, harjaan hampaat, pukeudun tyylikkäimpiin kouluvaatteisiini ja mietin vielä muutamat hauskat sanat, joita voisin tervehdyksen lomassa heittää. Koulun pihalla alan kuitenkin epäillä touhujani ja suustani tipahtaa ne ihan tavalliset morot. Koko aamun suunnitelma menee mönkään, kun olen antanut epäilyksilleni vallan.

Olen alkanut kutsumaan tällaista ihmisen sisäistä viestittelyä roskapostiksi. Se on turhaa, ajatuksia täyttävää ja vie huomion pois oleellisesta. Pitäisi kehitellä joku suodatin, jolla nuo roskapostiajatukset saisi ohitettua, jotta paremmille tulisi tilaa. Ehkä noissakin tilanteissa olisi hedelmällisempää miettiä sitä, missä on hyvä, kuin sitä, missä luulee olevansa huono.

Kommentoi vieraskirjaan!

Sivut

×

Selaimesi kaipaa päivityksen

Hei, uusi demi.fi on suunniteltu toimimaan moderneilla web-selaimilla. Suosittelemme päivättämään selaimesi uudempaan versioon. Halutessasi voit jatkaa omalla vastuullasi.