Mainos

Miten aknea hoidetaan?

Mainos

Onko minulla akne?

Kaupallinen yhteistyö: Mehiläinen. Nämä asiat haluat tietää aknesta. Ihotautilääkärille voi varata ajan heti, jos ihon kunto vaivaa mieltä.
Demi_Mehiläinen_akne

Mistä tunnistan aknen?

Iho tuntuu aluksi tukkoiselta, mutta välttämättä finnejä ei vielä edes näy. Finnit kehittyvät vähitellen. Akne on nuorilla tavallinen ihotauti, ja lieväksi akneksi voidaan laskea lähes kaikki muu paitsi yksittäiset näppylät. Akneen liittyy usein finnejä myös rintakehässä ja selässä.

 

Miten voin hoitaa aknea itse?

Ihon pesu on tärkeää. Meikit, öljy ja hiki pitää pestä pois omalle iholle sopivalla pesunesteellä iltaisin. Apteekista ja marketeista löydät monia vaihtoehtoja, eikä hyvä välttämättä ole kallis. Monille sopii esimerkiksi tuote, joka on tarkoitettu herkän akneihon hoitoo. Tukkeumien hoitoon sopivat kosmeettiset aineet ovat nimeltään esimerkiksi salisyylihappo ja glykolihappo, joita kannattaa katsoa tuotteen valmistusaineista. Ne kuorivat pois ihon tukkeumia. Ne voivat ensin ärsyttää ihoa, mutta ihon voi totuttaa niihin vähitellen. Apteekista saat lisää neuvoja.

 

­Voinko meikata vai ­pahentaako se aknea?

Voit meikata ja peittää aknen kosmetiikalla. On tärkeää pestä meikit pois aina huolellisesti. Pese kasvot pesunesteellä vaikka kaksi kertaa iltaisin, jos tuntuu, ettei meikki meinaa muutoin lähteä.

 

Kannattaako käyttää ­kosteusvoidetta?

Myös kosteutus on tärkeää, vaikka iho tuntuisikin rasvaiselta. Akneiho voi olla myös pintakuiva, ja kosteutus helpottaa pesun jälkeistä kiristyksen tunnetta. Omalle iholle sopivin tuote löytyy kokeilemalla. Vesipitoinen voide on yleensä akneiholle sopiva. Paksu voide voi tukkia ihoa lisää. 

 

Koska pitää mennä ­ihotautilääkärille?

Voit varata ajan ihotautilääkärille heti, jos ihon kunto vaivaa mieltä. Vaikka akne olisi lievä, se voi vaivata paljonkin, eikä ihotautilääkäri vähättele sitä. Aknen vaikeusaste ja haitat eivät kulje käsi kädessä. Sinulla on oikeus haluta eroon finneistä.

 

Mitä ihotautilääkäri tekee?

Lääkäri määrittää, minkä tason aknesta on kyse ja valitsee kanssasi sen perusteella sopivan hoidon. Aknea on olemassa pinnallista, keskivaikeaa ja vaikeaa. On hyväksyttävää haluta saada kaikenlainen akne kuriin, ja se on myös aivan mahdollista. 

 

Mistä akne johtuu?

Akne on aina hormonaalista. Akne ei johdu siitä, että syöt suklaata, juot maitoa tai käytät meikkiä. Akne ei myöskään tarkoita, että olisit pessyt kasvosi huonosti. Hyvä ruokavalio akneiholle – kuten kaikille muillekin – on sellainen, joka on yleisesti hyvä terveydelle, eli sisältää paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja, kalaa, pähkinöitä ja hyviä öljyjä. Se voi sisältää myös lihaa ja herkkuja.

 

Millaisia hoitoja akneen on?

Tavallisia hoitoja lievään akneen ovat iholle levitettävät geelit, joita saa myös apteekeista ilman reseptiä. Aknehoitoon voidaan määrätä myös e-pillereitä. Muita hoitomuotoja ovat antibioottikuuri sekä isotretinoin-kuuri, joka sammuttaa aknen pitkäksi aikaa. Jokaiselle löytyy sopiva hoitomuoto, mutta miellyttävin ja motivoivin hoito ei aina löydy heti.

 

Kauanko aknen hoito kestää?

Aknen hoito vaatii kärsivällisyyttä. aknessa finnit syntyvät tukkeumiin, ja iholle tulee usein finnipuuskia. Hyvä aknehoito tähtää siihen, ettei tukkeumia olisi. Silloin finnipuuskienkin pitäisi loppua. Oikean hoitomuodon löytyminen lääkärin avulla saattaa kestää jonkin aikaa, ja hoitoa on syytä jatkaa myös sen jälkeen, kun tauti on kurissa.

 

Voiko tämä olla ­ruusufinni?

Todennäköisesti kyseessä ei ole ruusufinni. Se puhkeaa harvoin alle 20-vuotiaana. Ruusufinnissä ei niinkään ole tukkeumia vaan violetteja näppyjä keskikasvoilla. 

 

Asiantuntija: ihotautilääkäri Anna Haahtela, Mehiläinen

 

Lue lisää ihonhoidosta Mehiläisen nuorinainen.fi-sivustolta.

 

 

Lisää juttuja

×

Selaimesi kaipaa päivityksen

Hei, uusi demi.fi on suunniteltu toimimaan moderneilla web-selaimilla. Suosittelemme päivättämään selaimesi uudempaan versioon. Halutessasi voit jatkaa omalla vastuullasi.