Mainos

Gynekologi – mitä vastaanotolla tapahtuu?

Mainos

Mitä gynekologilla tapahtuu ja koska sinne pitäisi mennä?

Kaupallinen yhteistyö: Mehiläinen. Gynekologi-tietopaketti auttaa sinua miettimään, milloin ja miksi gynekologille kannattaa mennä. Tutustu myös Mehiläisen snäppiklinikkaan!
Demi_Mehiläinen_gynekologi

Koska gynekologille pitäisi mennä?

Varaa aika gynekologille, jos haluat jutella ehkäisystä tai jos kuukautiskivut ovat niin kovat, että ne hallitsevat elämää. Myös muiden kuukautispulmien syy kannattaa selvittää. Tällaisia voivat olla esimerkiksi arkea haittaava runsas vuoto, todella lyhyt kierto tai erittäin harvoin tuleva vuoto. Gynekologi voi auttaa saamaan kivut ja runsaan vuodon kuriin ja selvittämään häiriöiden syyn. 

 

Miksi gynekologilla käynti on tarpeen?

Käynnin tarkoitus on todeta, että alapäässä on kaikki hyvin tai selvittää ongelma, jos sellainen on. Ensikäynnillä gynekologi varmistaa, että emätin on kehittynyt normaalisti ja että kohdunsuu ja kohtu ovat normaalit. Gynekologi myös tarkistaa munasarjojen kehityksen. Näiden takia gynekologinen tutkimus on tärkeä. Omien rintojen tutkiminen on tärkeää, ja gynekologi opettaa vastaanoton yhteydessä rintojen omatoimisen tutkimisen.

 

Pitääkö minun mennä gynekologille yksin?

Voit hyvin mennä vastaanotolle äidin tai muun läheisen kanssa.

 

Kuinka usein gyne­kologilla pitäisi käydä?

Jos 25-vuotiaana ei ole tullut käyneeksi gynekologilla, viimeistään silloin on hyvä tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Jos kyse on ehkäisypillerien uusimisesta eikä vaivoja ole, 1,5–2 vuoden välein on sopiva aikaväli. Jos taas seurataan jotakin terveydessäsi, on hyvä käydä noin vuoden välein

 

Mitä gynekologi tutkii?

Vastaanoton aluksi keskustellaan. Tutkimuksessa gynekologi tunnustelee käsin ­kohdun koon, asennon ja munasarjojen tilan sekä selvittää, että sisäiset ja ulkoiset rakenteet ovat sinulla kunnossa. Jos potilasta jännittää kovasti, sisätutkimus on mahdollista jättää tekemättä.

 

Mikä on papa-näyte ja keneltä se otetaan?

Papa-näytettä eli  eli irtosolunäytettä ei yleensä oteta ennen 25 vuoden ikää, jollei ole syytä epäillä sairautta. Näyte otetaan sisätutkimuksen yhteydessä, ja sen tarkoitus onselvittää,onko kohdunkaulassa solumuutoksia. 

 

Selvitä ennen käyntiä nämä asiat

  • Minkä ikäisenä kuukautisesi alkoivat ensimmäistä kertaa?
  • Monesko päivä kuukautisten alusta on, kun tulet gynekologille, ja montako päivää kuukautisesi yleensä kestävät?
  • Jos kuukautiset ovat säännölliset, varaa aika sellaiselle päivälle, että sinulla ei ole kuukautisia. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset, älä peru varausta, vaikka kuukautiset alkaisivat juuri ennen gynekologille tuloa.
  • Kirjoita etukäteen ylös kysymykset ja jos jokin asia huolettaa. Jännittävässä tilanteessa saatat unohtaa, mitä aioit kysyä. 

Asiantuntija: Teija Lehmonen, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, Mehiläinen

Mehiläisellä on useita nuorten naisten asioihin erikoistuneita gynekologeja ja muita lääkäreitä.

Lisää tietoa löydät Mehiläisen sivustolta: nuorinainen.fi

 

Mehiläinen tarjoaa nuorille ilmaista ehkäisy- ja suku­puolitautineuvontaa Snapchatin kautta. 

Seuraa Mehiläistä Snapchatissa käyttäjätunnuksella ­mehilainen_fi ja lähetä kysymyksesi vaikka heti.

Mehiläisen Snäppiklinikalla ­kysymyksiin vastaa terveyden­huollon ammattilainen. Snäppiklinikka palvelee maanantaista perjantaihin. Kysymyksiä on mahdollista lähettää milloin tahansa ja saat vastauksen arkipäivisin vuorokauden kuluessa.

 

 

Lisää juttuja

×

Selaimesi kaipaa päivityksen

Hei, uusi demi.fi on suunniteltu toimimaan moderneilla web-selaimilla. Suosittelemme päivättämään selaimesi uudempaan versioon. Halutessasi voit jatkaa omalla vastuullasi.