Mainos

"Lopettakaa nyt vittu jo se vitun viljely" – Demin kirjoituskilpailu on ratkennut!

"Lopettakaa nyt vittu jo se vitun viljely" – Demin kirjoituskilpailu on ratkennut!

Haluatko lukea oivaltavia ja omaperäisiä kirjoituksia? Aloita lukemalla tämä Anniina Voutilaisen, 16, teksti, joka sai kunniamaininnan Demin kirjoituskilpailussa.

Mikä kirjoituskilpailu?

  • Demin kirjoituskilpailuun osallistui 138 taitavaa kirjoittajaa, jotka kirjoittivat esimerkiksi omasta mummostaan, avuhakkuista, feminismistä ja koiranpennusta.
  • Palkitsimme neljä kirjoittajaa: kilpailun voitti Riikka Heinonen, ja kunniamaininnan saivat Tiia Moilanen, Venla Heinämäki ja Anniina Voutilainen. Kolme ensin mainittua julkaistaan elokuun Demi-lehdessä, ja palkitseminen tapahtuu lauantaina 5. elokuuta Hel YA! -tapahtumassa.
  • Tuomaristoon kuului Demin toimitus, Laura Andersson Hel-YA! -nuortenkirjatapahtuman järjestäjäkunnasta sekä kirjailija Juuli Niemi, joka kirjoitti palkituille myös perustelut. 

 

"Lopettakaa nyt vittu jo se vitun viljely"

Anniina Voutilainen

Suomen kielessä on yli viisi tuhatta kirosanaa, mikä antaakin meille yhden maailman rikkaimmista kirosanavarastoista. Mutta miksi kuukausi sitten linja-autossa istuessani kuulin takanani istuvien kolmasluokkalaisten suusta vittua, edessäni istuvien eläkeläisten suusta vittua, vieressäni istuvan ystäväni suusta vittua, kuulokkeistani suomalaisräppärin hokemaa vittua – ja omasta suustani vittua? Vain joskus joku saattaa hullutella ja huudahtaa paska, kun istahtaa yläasteikäisen penkille jättämän purukumin päälle.  

Luulisi, että vittu olisi jo menettänyt merkityksensä.

Kiroilu on kautta aikojen ollut tabujen rikkomista, ja naisen alapää on varmasti ollut kauan vaiettu asia. Voisiko tähän tabujen rikkomiseen liittyä se, että vittu on yleensä koululaisten ensimmäinen kirosana, kun halutaan uhmata vanhempia? Helvettiä ja saatanaa kun on saanut lukea uskonnon lukuläksyissä (ja kikatella vähän päälle), paska puolestaan saattaa olla liian lälly isolle kakkosluokkalaiselle, eikä se muutenkaan sopisi kaikkiin asiayhteyksiin, esimerkiksi "mitä paskaa?" kuulostaa turhan omaperäiseltä. 

Kuinka sitten sovellamme lasten kapinoinnin aikuisten ihmisten sadatteluun? Olisiko vittu nyt sitten vain nuoruudesta päälle jäänyt, pinttynyt tapa? Mutta jos on hokenut tätä kyseistä kirousta viimeiset kolmekymmentä vuotta, eikö jossain vaiheessa ala tuntua, että olisi aika laajentaa sanavarastoaan? Kiroilun ei aina tarvitse olla ruma, paheksuttava tapa. Olisi hienoa, jos kiroilusta tulisi omaperäisempää eikä tarvitsisi kuunnella sitä vittua kahtakymmentäseitsemää kertaa yhden puolen tunnin mittaisen bussimatkan aikana.

Itse näen esteenä muutokselle kaikista nuoremman kiroilijasukupolven. Jos lapsi huutaa välitunnilla ”tsiisuksen peräreikä”, joutuuko hän naurunalaiseksi? Varsinkin tietyssä iässä halutaan olla erottumatta massasta ja olla cooleja.

Toisaalta jos "tsiisuksen peräreikä" saataisiin laajaan käyttöön ja tehtäisiin siitä muotisana – trendaava ilmiö – esimerkiksi jonkun tubettajan aloitteesta, vähentäisikö se vitun toistelua? Omien idolien kaltaisiksihan sitä halutaan tulla. Tämän mättäessä vittua ei ole kovin suuri todennäköisyys sille, etteivät fanit leikkaa hiuksiaan samanlaisiksi ja mätä vittua samalla merkityksettömyydellä fanittamisen kohteen perässä. 

Kiroilua pidetään perinteisesti rumana, mutta sen tiedetään purkavan paineita ja helpottavan silloin, kun varpaan on potkaissut pöydänjalkaan. Toivon, että noituminen muuttuisi omaperäisemmäksi tai ainakin vitun käyttäminen vähentyisi. Se alkaa pikkuhiljaa pursuta ulos korvista, ja olen vasta kuusitoistakesäinen. Elinajanodotteeni mukaan elän noin 81 vuotta, eli jäljellä on vielä 65 vituntäyteistä vuotta, jos asiaan ei tule muutosta.

Kun muutama ihminen aloittaa uudenlaisen kiroilutyylin, se voi levitä nopeasti muillekin erityisesti somen avulla. Ja jos uusi tabu olisi tarpeen kirosanaksi, voisiko penis olla sopiva, ihan vain vaihtelun vuoksi? Naisten sukuelimiähän olemme kuunnelleet jo liian monta vuotta. Sitten muutaman kymmenen vuoden päästä joku voisi sitten valittaa siitä, kuinka penis hoetaan joka toisena sanana. 

 

Juuli Niemen perustelut Anniinalle:

"Tässä tekstissä oli yhteiskunnallista kannanottoa, onnistunutta kolumni- ja mielipidekirjoitustyyliä sekä ihanasti Lena Dunhamin henkeä kirjoittajan omalla äänellä höystettynä. Pidin tunnistettavan ja itseänikin nuoresta asti pohdituttaneen aihevalinnan lisäksi siitä, kuinka kiihkottomasti ja ennakkoluulottomasti kirjoittaja lähestyy aihettaan.

Erityisen osuvia ja hauskoja olivat kohta, jossa kirjoittaja pohtii ”tsiisuksen peräreikä” -kiroamisen mahdollisuuksista levitä tubettajien toimesta valtavirran käyttöön sekä se, kuinka kirjoittajalla on eliniänodotteen mukaan vielä todella monta vituntäyteistä vuotta jäljellä. Lopuksi täytyy kertoa, kuinka oma kummitätini tapasi karjaista vittua viljeleville miehille: 'Kiroilkaa omilla sukupuolielimillänne!'

Sitä kohti."

03.08.2017
Kirjoittaja: 
Anniina Voutilainen, Demin toimitus
Kuva: 
A-lehtien kuva-arkisto

Lisää juttuja

×

Selaimesi kaipaa päivityksen

Hei, uusi demi.fi on suunniteltu toimimaan moderneilla web-selaimilla. Suosittelemme päivättämään selaimesi uudempaan versioon. Halutessasi voit jatkaa omalla vastuullasi.