ILOVEFOOD15.7.2017 19:31
1/1
Mieleltään kipeä

Päiväkirjat, niitä on yritetty rustata jo monta vuotta. Aina aloitan uuden sivun, mutta en saa kuitenkaan ylös mtään. Tuntuu niin tyhmältä kirjoittaa sinne jotain, kun ei kukaan niitä koskaan lue. Sehän on varmaan vähän päiväkirjojen idea, mutta ne ei selvästikkään ole mua varten. Koen kuitenkin enemmän kuin tarpeelliseksi purkaa anonyymisti omia ajatuksia, ja kokemuksia. En halua kuitenkaan aloittaa omaa blogia, pelkään että joku saa tietää että kirjoittaja olen minä. Kirjoitan nyt ainakin tämän yhden tekstin, ja jos jotakuta kiinnostaa voin jatkaa ns. ''blogin'' kirjoittamista tämän alle.

Mielisairas, hullu, psykopaatti, normaali. Ihmiset ovat jakaneet ihmiskunnan aivan liian moneen ryhmään. Jos jollakulla on jalka murtunut tai amputoitu sormi, se nähdään normaalina. Mutta, kun kerrot jollekin vaikkapa työhaastattelussa sairastavasi psykiatrista sairautta, se nähdään uhkana ja pelottavana asiana. Syy tähän on selvästi ihmisten tietämättömyys psyykkisiä sairauksia kohtaan. Jos ihminen on masentunut, ei se makaa välttämättä 24/7 sängyssä ja nuku, niinkuin moni ''normaali'' ihminen kuvittelee. Ihmiset kokevat kaikki mielenterveysongelmat pelottavina. Mutta ihan samalla tavalla poliisilla on voinut olla nuoruusiässä mielenterveysongelmia kuin vaikka lääkärillä. Jos saisit tietää, että operoivalla kirurgillasi olisi ollut muutama vuosi sitten vielä lääkitys pakko-oireiseen häiriöön, luottaisitko kirurgiin enää? Luultavasti et, jos olet ''normaali'' ihminen. Ja jos et tiennyt, niin kyllä kirurgillakin voi olla mielenterveysongelmia. Tottakai asia pitää olla hoidossa, ja henkilkölle tehdään tarkat psykiatriset tutkimukset, mutta kyllä se on mahdollista.

Elämä ''mielisairaana'' ei ole helppoa. Sut kuvitellaan sellasena perus hulluna, niinkun kaikissa elokuvissa ja sarjoissa. Mutta kuva mikä vaikkapa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä annetaan ihmisille on väärä. Ei kaksisuuntaisuus tarkoita sitä, että vaihdat mielipidettä ja luonnetta tuosta nuin vaan, eikä hoidossa oleva psykopaatti välttämättä koskaan tapa ketään. Tottakai psykopaatti VOI olla vaarallisempi kuin masentunut, mutta ei ihmistä saisi luokitella hulluihin ja ei hulluihin diagnoosin perusteella.

DEMONIT NUKKUVAT PÄÄN SISÄLLÄ, EIVÄT SÄNGYN ALLA.

Tuo yllä oleva lause on täysin totta. Jos kävelet kadulla ja vastaan tulee kaksi ihmistä. Kaunis ja nuori nainen, jolla on hyvät muodot ja ''täydellinen kroppa'' ja nuori mies jolla on mustat pitkät hiukset, revityt mustat housut ja kuulokkeet päässä. Kummalla näistä luulisit olevan tai olleen mielenterveysongelmia? Varmaankin tällä jälkimmäisellä. Ihan yhtä hyvin tuolla kauniilla ja nuorella naisella voi liikkua päässä mitä kummalliimpia ajatuksia ja olentoja. Kuka tietää mitä hän tekee kun kävelee kotiin? Et tiedä tästä naisesta muutakuin ulkokuoren, mutta olet heti sitä mieltä, että ei hänellä mitään ongelmia voi olla.

Ennakkoluulot. Siinäpä vasta aihe. Itse olen ollut MONIEN ennakkoluulojen aiheena, ja tässä yksi esimerkki: Kerroin kaverilleni ensimmäistä kertaa käyneeni psykiatrialla, ja saaneeni lääkityksen. Hän katsoi minua pitkään ja tomautti ''Oikeestikko? Älä viitti!!'' ja nauroi päälle. Kyllä, ihan oikeesti. Oon hullu, sekasin ja psyko, mutta entä sitten? Tuo tyyppi oli mun ystävä 11 vuotta, eikä koskaan huomannut mitään. En tässä todellakaan syyllistä häntä siitä, ettei huomannut ei se ole hänen tehtävä. Ystävän tehtävä on tukea, ja auttaa vaikeissa asioissa. Ainakin mun näkökulmasta.