Kiiko3.5.2018 17:27
1/8
Vinkkejä kirjoitusinspikseen :3

"No kun ei vaan oo inspistä!"
Onko tuttu ajatus? Mulle ainakin on! Oon melkein 13 vuotias tyttö, joka aloitti pari tuntia sitten demittämisen. Rakastan kirjoja (luen ihan liikaa) ja kirjoittelen jatkotarinoita vaihtelevasti. Joskus saatan pitää kuukauden tauon ja joskus kirjoitan monta osaa viikossa. Ajattelin tässä nyt koota vähän vinkkejä kirjoitusinspiksen löytämiseen ja siihen, että jaksais vaan kammeta ittensä somesta ja kirjottaa. Halukkaat voi toki myös täydentää listaa, ja ainakin mulle kelpais vinkit. Laittakaa jotain kommenttia. Ootteko ite kokeillu jotain näistä ja miten onnistu?


1. Mene ulos

Joskus pitää vain saada taukoa arjen painolta. Hilppaise vaikka lähipuistoon ja keinu hetken narisevassa keinussa niin kuin pienenä. Ainakin itse alan lähes huomaamattani kehitellä päässäni tarinan juonikoukeroita, kun pääsen hetkeksi hengähtämään.


2.Lataa writeometer

Tämän sovelluksen latasin noin viikko sitten ja se on helpottanut ihan hirveästi. Sovelluksessa on ajastin, joka auttaa keskittymään itse aiheeseen. Sinne voi myös luoda omia palkkioita urakkaa helpottamaan ja joka kirjoitus session lopussa voi kirjoittaa ylös fiiliksiä.


3.Kirjoita ideoita ylös

Itse olen ottanut käyttööni tarinamuistikirjan, johon kirjoitan erilaisia ideoita ja hassuja lausahduksia sekä suunnittelen tarinani. Pidä kirjaa aina mukana ja tulet huomaamaan, että ideoita löytyy mistä vain! Lisäksi se on hauskaa luettavaa myöhemmin ja parempaa tekemistä esim. bussimatkoilla kuin kännykän näpräys.


4.Seuraile ihmisiä kadulla

Tämä saattaa kuulostaa vähän oudolta, mutta on todellakin kokeilemisen arvoinen. Valitse vaikka keskustassa ollessasi joku henkilö ja rupea seuraamaan häntä. Tutki hänen ilmeitään ja eleitään ja keksi hänelle personallisuus ja elämäntapa. Tai voit vaikkapa kehitellä hänelle synkän salaisuuden.


5.Kuuntele keskusteluja

Kuuntele esimerkiksi kahvilassa ollessasi viereisen pöydän keskustelua ja poimi sieltä muutama repliikki. Kotiin päästyäsi yritä sisällyttää repliikit omaan tarinaasi!


6.Eläydy jonkun asemaan

Se voi olla vaikka kivi, muurahainen tai koivunlehti. Asetu sen asemaan ja kirjoita tai vain kuvittele, millaista se olisi.


7. Kirjoita jostakin erikoisesta

Jos luonnonlaki lakkaisi toimimasta, mitä silloin tapahtuisi? Entä silloin, jos aikamatkustus olisikin mahdollista? Matkustaisitko vanhempiesi lapsuuteen?


8.Käytä aistejasi

Näkö:Tarkastele ympäristöäsi avoimena ja rentona. Kohdista katsettasi lähelle ja kauas.
Kuulo:Huomioi tietoisesti kaikki äänet, kuuntele myös taustahälyä ja äänten sekamelskaa.
Haju:Kiinnitä huomiotasi ympäristön hajuihin esim. kävelyretkellä, syödessäsi ja koulussa.
Voit myös kirjoittaa ylös, mitä aistit.


9. Älä avaa telkkaria

Vaikka voisi ajatella, että telkarin draamaohjelmat kehittävät mielikuvitusta, se on tieteellisesti tutkittua, että television katselu heikentää luovuutta.


10. Tartu kirjaan!

Jos et kirjasta saa inspistä, niin ainakin se laajentaa sanavarastoa ja rentouttaa.


11. Hymyile maailmalle

Yritä hymyillä mahdollisimman paljon ja ole kiitollinen. Kiitä kaikesta mahdollisesta, jonka voit keksiä ja anna sen kirkastaa mielikuvitustasi. Juttele esim. koulukaverillesi, jolle et yleensä juttele. Kysele, mitä kuuluu ja mitä aiot tehdä koulun jälkeen. Tulet huomaamaan, että saat luotua positiivista vibaa ja samalla saatat saada ideoita kirjoituksiisi.Juu! Tiedän, että toi viimeinen meni vähän enemmän elämänohjeeksi, kuin inspiksen löytämis-ohjeeksi, mutta mä oon sitä mieltä, että inspistä voi löytää mistä vain, jos sitä vain etsii. Hakeutuu hullunkurisiin, tukaliin tai muuten epätavallisiin tilanteisiin yms.

Kiitos kun luitte ja toivottavasti tästä oli edes vähän apua! :)