RunoA13.6.2018 7:19
1/4
Koira vikisee aamuisin, apuja?

Meillä on reilu 1,5-vuotias labradorinnoutajauros, joka on taas kesän tullen aloittanut aamuvinkumisen. Teki samaa myös viime kesänä, mutta lopetti syksyllä/talvella ja kuvittelin jo päässeeni vikinästä eroon... Tästä tulee pitkä sepustus!

Koira aloittaa siis jossain vaiheessa aamua (useimmiten 5-6 välillä) vikisemään mitä ilmeisimmin huomion perään. Epäilen, että koira ei nyt kesäaikaan tajua että on vielä aamu kun kesän myötä on niin valoisaa. Talvella ei tosiaan vinkunut, vaan nukkui tyytyväisenä yön yli. Vähän aikaa sitten testasin laittaa alakertaan peittävämmät verhot jotta koiralla olisi pimeämpi nukkumistila. Tämä toimi muutaman yön, mutta aloitti sen jälkeen vinkumisen uudelleen.

En ole huomioinut koiraa tämän vinkuessa, mutta vinkuminen jatkuu aina vaan. Parhaimmillaan olen herännyt ennen neljää, iskenyt hetken vinkunaa kuunneltuani korvatulpat korviin ja herännyt taas 7-8 aikaan todetakseni korvatulpat poistaessani että koira vinkuu edelleen/taas.
Koira herättää ennen herätyskellon soimista ja joudun mennä alakertaan sama vinkuuko koira vai ei, koska en voi myöhästyä töistä koiran takia. Kun joku tulee alakertaan, vinkuminen loppuu ja koira rauhoittuu. Yleensä aamurutiini sujuu siten, että minä nousen ensin ja käytän koiran ulkona ja ruokin sen. Sen jälkeen meikkaan, syön ja käyn herättämässä miehen ennen kuin lähden töihin. Olen vapaapäivinä kokeillut olla lähtemättä heti ulos koiran kanssa, ja ulos pääsy ei selvästi ole ongelma kun koira painuu takaisin nukkumaan jos tulen istumaan näköetäisyydelle. Mikäli siirryn toiseen huoneeseen tai muuten näkymättömiin, koira aloittaa vinkumisen uudelleen hoksatessaan etten ole enää lähellä. Arkisin ei kuitenkaan ala uudelleen vinkumaan kun mies siirtyy omien aamutoimiensa jälkeen työhuoneeseensa työskentelemään.

Kun olemme olleet koiran kanssa mökillä, tai jos jään nukkumaan alakertaan sohvalle, koira ei vingu. Selvästi kyse on siis huomiosta/seurankipeydestä. Koira ei saa tulla yläkertaan/makuuhuoneisiin, ja tätä emme halua muuttaa koska karvaa on siivottavana ihan riittävästi nytkin (plus koira pelkää kotimme portaita. Tuli kerran yläkertaan minkä jälkeen ei suostunut tulemaan rappusia alaspäin, ja jouduin kantamaan noin 35kg koiraa sylissäni kierreportaita alas). Öisin koira on portin takana noin 10 neliön huoneessa, ja sillä on koko ajan vettä saatavilla. Lelut keräämme pois yöksi. Aiemmin kokeilimme pitää portin auki ja annoimme koiran olla vapaasti alakerrassa öisin, mutta tila täytyi rajata uudelleen kun koira tuhosi yksinollessaan tyynyjä, polttopuita ja muita tavaroita ja söi mm. kynttilän kuorineen päivineen. En halua myöskään stressata joka aamu pitääkö soittaa eläinlääkärille tai mitä tällä kertaa on rikottu.

Olisiko kenelläkään koirakuiskaajalla hyviä vinkkejä? Melko raastavaa herätä joka aamu kukonpierun aikaan vapaapäivistä ja omasta olosta huolimatta, enkä haluaisi nukkua jatkuvasti korvatulppien kanssa koska huomaan että niiden kanssa nukuttuani myös ns. "normaalissa melussa" nukahtaminen alkaa vaikeutumaan. Ei ole kiva käydä ulkonakaan tai istua kotona iltaa kavereiden kanssa pikkutunneille kun tietää etukäteen että koira herättää kuuteen mennessä vaikka sänkyyn olisi ryöminyt vasta aamuyöstä. Sohvalle en halua muuttaa pysyvästi (mies ei varmaan tykkäisi), ja kun huomioimattomuuskaan ei auta en tiedä mitä tässä enää kokeilisi....