_katherine_19.7.2017 15:42
1/14
Näin ostat läppärin (vaikka lukioon...)

Saman tekstin olen julkaissut aikaisemminkin, mutta koska aihe on taas ajankohtainen, otetaas uusiksi. Pieniä muokkauksia alkuperäiseen, pari vuotta sitten julkaistuun tekstiin.

Koska täällä alkaa olemaan kohta joka toinen aihe "mikä läppäri lukioon", niin ajattelin tehdä lyhyen oppaan, kuinka ostat sen läppärin.

Kun pyydät apua läppärin ostoon kysy:
- Mihin käyttöön kone tulee (mitä ohjelmia käytät)
- Kuinka iso kone (paino/näytön koko)
- Toiveet esim. akun keston suhteen
- BUDJETTI!!! (vaikea ehdottaa mitään, jos ei tiedä haluatko maksaa 200e vai 1500e)


Lähes poikkeuksetta uudet koneet täyttää lukion vaatimukset tehojen suhteen, eli sitä ei tarvi murehtia. Toki konetta ostaessa voi olla ihan hyvä tarkistaa että kaikki on ok. Lukioon ei tarvita mitenkään erityisen tehokasta konetta.


Näitä on turha kysyä:
- "Mitkä merkit hyviä"
koska pääosin kaikki tunnetut merkit on okei, etenkin jos halvoista koneista puhutaan, ihan jokaisesta merkistä löytyy joltain hyvää tai huonoa sanottavaa. Maanantaikappaleita on aina ja joka konemerkillä on myös hurjasti eri malleja, joiden laatu vaihtelee.
Se, että joku sanoo "Mulla on Acer ja se on hyvä", on vähän kuin sanoisi "Luin jännärin, se oli hyvä" kertomatta mikä kirja oli kyseessä.

- "Mikä kone sulla on"
Konemallit vaihtuu niin tiuhaan, että jo puoli vuotta vanha mallikin voi olla myynnistä poistunut. Huomaa myös, että konemallia saatetaan päivittää, eli mallinimi (lähes)sama, mutta useampi osa vaihtunutkin kokonaan, esim. eri piirilevy, hieman eri prossuversio jne...

- "Mac vs windows"
Tämä on täysin mielipide kysymys. Mutta jos näitä vertailet, vertaa saman hintaluokan koneita. Totta kai 1200e macbook on parempi kuin 600e pc.
Ei niitä voi edes verrata.


Kun lähdet konetta miettimään, on helpoin jos katsot ensin itse konemalleja, joita voisit harkita. Vasta tämän jälkeen ksyy esim. demissä, mikä näistä olisi hyvä tai onko parempia vaihtoehtoja. Helpompi ehdottaa jotain, kun tietää vähän mitä olet miettinyt (esim. minkä hintaista, minkä näköistä, minkä kokoista...).Tärkeitä teknisiä tietoja, joita verrata:

- Prosessori
Määrää pitkälti kuinka tehokkaasti kone toimii, koneen "aivot". Eri malleja on paljon, googlaamalla voi vertailla tehoja, joskin prossujen vertailu on varsin haastavaa ja vaatii jonkin verran tietoja. Kellotaajuus, eli hertsit (GHz) ei kerro suoraan prossun tehosta, vaikka jotkut näin kuvittelee.
Prosessori vaikuttaa merkittävästi koneen hintaan. Mitä parempi prossu, sen kalliimpi kone.

- RAM-muistin määrä
muisti on ikään kuin väliaikaismuisti, ei tietovarasto. 8GB on hyvä määrä peruskoneeseen, 4GB menettelee myös. Alle tuon en ostaisi eikä sellaisia koneita enää pahemmin olekaan.

- Näytönohjain
Usein läppäreissä näytönohjain on integroitu prosessoriin, mutta näytönohjain voi olla myös erillinen. Erillinen näytönohjain on parempi, mutta käytännössä peruskäyttäjä ei sellaista tarvi. Erillinen näyttis on oleellinen jos tehdään raskaampaa kuvan/videonkäsittelyä tai pelataan enemmän raskaampia pelejä. Yleensä läppärit, joissa on erillinen näyttis, on vähintään lähemmäs 1000€.

- Kovalevy HDD/SDD
HDD on perinteinen kovalevy, joka on hitaampi, mutta halvempi. SDD (myös nimellä Flash muisti) on uudempaa tekniikkaa: kalliimpi, mutta nopeampi ja kestää paremmin tärähdyksiä/koneen liikuttelua.
SSD-muisti on kalliimpaa ja siksi SSD-levyt on koneissa pienempiä.
Suosittelen ihan ehdottomasti SSD-levyä, ellei sitten oikeasti jostain syystä tarvitse isoa tallennustilaa. Harva käyttäjä tarvitsee satoja gigoja tallennustilaa!

- Kovalevyn koko
Merkitään GB (tai TB, 1TB = reilu 1000GB). Paljonko tiedostoja/ohjelmia koneelle mahtuu. Muista että käyttöjärjestelmäkin vie tilaa.
Usein nykykoneissa on SSD-levy ja varmaan yleisin koko on n. 250GB. Se on oikein hyvä useimmille käyttäjille.
Kalliimmissa (usein 1000€+) koneissa saattaa olla isompiakin SSD-levyjä. Ihan halvoissa läppäreissä voi olla myös pienempiä 120GB SSD-levyjä, 120GB on sekin useimmille ihan riittävä, jos ei hirveästi asentele pelejä tai muita ohjelmia tai säilö koneella isoa määrää videoita tai kuvia.

- Näytön koko
Merkitään tuumina (esim. 13"). Riippuu käytöstä, minkä kokoinen on hyvä. Muista että läppäriin voi liittää myös erillisen näytön, jos kotona haluaa datailla isommalla näytöllä.
Usein nykyään nuo pienet ja kevyet läppärit on 13 tai 14" näytöllä.

- Näytön resoluutio
Merkitään esim. 1280x720p
Kertoo paljonko näytössä on pikseleitä. Mitä enemmän pikseleitä, sen enemmän tavaraa näytölle mahtuu ja sen tarkempi näyttö on. Itse ottaisin vähintään FullHD -näytön (1980x1080p), mutta ne toki maksaa vähän lisää.

- cd/dvd -asema
Huomaa, että kaikisa koneissa tätä ei enää ole! Erikseen voi ostaa usb-porttiin kiinnitettävän aseman, jos satunnaisesti tarvitsee levyasemaa. Aika vähän enää cd-asemia tarvitaan.