KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:
Shaking up Tech
ShakingUpTech_Oona13.2.2020 16:45
1/6
Teekkarius?

Iso osa tekniikan alan opintoja on teekkarikulttuuri. Aika usein mediassa teekkareista välittyy kuva ryyppäävistä nuorista miehistä ja ennen kuin aloitin opinnot pelkäsin itsekkin tähän yhteisöön liittymistä.

On totta että tekniikan alalla on noin 80% miehiä, mikä tuo omat piirteensä yhteisöön, mutta ryyppäämistä teekkarikulttuuri ei ole!
Hurhadin itse todenteolla tähän kulttuuriin ja sen yli 100-vuotisiin perinteisiin ja viime vuonna vastasin Aalto-yliopiston tuotantotalouden uusien opiskelijoiden perehdyttämisestä niin opiskelu- kuin teekkarielämään.

Mitä siis on teekkarius? Se merkitsee monille eri asiaa. Toisille se merkitsee pieniä jäyniä, joissa tarkoitus on tuoda sekä jäynätylle että jäynääjälle hyvä mieli tai erilaisia hauskoja lauluja. Toisille taas eri Wappulehtien myymistä ja opiskelijahaalareita ja toisille Tempauksia, eli isompia hyväntekeväisyysprojekteja. Itselleni teekkarius merkitsee sitä, että tehdään tärkeitä asioita pilke silmäkulmassa (esimerkiksi verenluovuttaminen toisten opiskelijajärjestöjen kanssa kilpaillen).

Tietenkin oleellinen osa teekkarikultturia on tupsulakki. Teekkarilakki on meille melkeimpä pyhä asia, jota saa pitää päässän vain sen ansainneet henkilöt ja vain lakinkäyttöajan (kesän) aikana. Teekkarilakin käyttöoikeus "suoritetaan" ensimmäisen vuoden aikana tutustumalla kouluun sekä teekkarikulttuuriin ja lakin saa painaa päähänsä Wappuna, mikäli sellainen päätetään järjestää. Minunkaltaiseni "Fuksikapteenit" pitävätkin näin huolen, että jokainen uusi opiskelija pääsee mukaan yhteisöön. Suorittaminen sisältää hieman koulusta riippuen mm. jäynäämistä, laulamista, hyväntekeväisyyttä, opiskelua ja eri yhdistyksiin tutustumista.

Millainen kuva sulla on teekkareista? Oletko kuullut jostain hauskoista jäynistä (kannattaa esimerkiksi Googlata "Kuningasjäynä")? Onko jotain, mikä tässä kulttuurissa mietityttää?