Poistunut demittäjä3.3.2018 10:31
1/3
Vegaaniksi itsensä mieltävät: Teettekö tietoisesti epävegaanisia tekoja?

Sinä, joka määrittelet itsesi vegaaniksi, teetkö tarkoituksella tekoja, jotka eivät ole vegaanisesti sovelaita? Jokainen tietenkin tekee joskus tahtomattaan epäeettisiä tekoja, sillä ei ole esimerkiksi mahdollista, ettemme koskaan astuisi muurahaisen päälle yms. Mutta teettekö tietoisesti valintoja, jotka ovat vegaanisia periaatteita vastaan vai pyrittekö toimimaan kaikessa täysvegaanisesti? Jos ihminen ryhtyy vegaaniksi, pitääkö hänen mielestäsi toteuttaa aatettaan täydellisesti?

Itse pyrin elämään mahdollisimman vegaanisesti. Näin tuoreena vegaanina tosin vegaaniuuteeni keskittyy vielä suurimmaksi osaksi ravintoon, mutta pikkuhiljaa olen pyrkinyt myös toteuttamaan vegaaniuttani esimerkiksi vaate- ja kosmetiikkavalinnoissani. On kuitenkin asioita, joissa en edes yritä toimia vegaanisten periaatteiden mukaisesti; tapan hyttysiä, myrkytän banaanikärpäset, jos niitä tunkeutuu kokonainen armeija kotiini, minulla on lemmikkejä ja jos jossain ruoassa on pieni mahdollisuus sille, että joukkoon olisi joutunut pieniä sattumia jotain eläinperäistä, niin kyllä se suuhuni menisi. Koska en arvosta ötököitä yhtä paljon kuin muita eläimiä, koen, että voisin syödä hyönteisiä sisältävää ruokaa sellaista tarjottaessa. Vartavasten en kuitenkaan tällaista ruokaa ostaisi samoin kuin en ötököitäkään ehdoin tahdoin tapa ilman syytä. Joskaan hyttysten pistot tai banaanikärpästen tunkeutuminen kotiin eivät vegaanisesta näkökulmasta ole syitä tappaa öttiäisiä, nehän elävät vain lajityypillistä elämäänsä eivätkä oikeasti halua meille mitään pahaa. Hunajaa vältän, mutta en kieltäydy siitä, jos sitä jossain sattuu olemaan.

Oikea termi kuvaamaan minua olisi varmaan vegetaristi eikä vegaani, mutta syy miksi sanon olevani vegaani on, että esimerkiksi mennessäni jonnekin kylään ihmiset ymmärtäisivät, etten halua syödä mitään eläinperäistä. Vegetarismi kun usein ymmärretään niin, että kananmuna ja maitotuoteet käyvät, joskus myös kalan luullaan olevan ok. Ja koska pyrin jatkuvasti vähentämään eläintuotteiden käyttämistä entisestään, mielestäni voin sanoa olevani aloitteleva vegaani tai ainakin vegaaniuuteen pyrkivä.

On typerää, kuinka jotkut ihmiset kokevat, että ihmisen tulisi joko olla täysvegaani tai vaihtoetoisesti tyystin piittaamaton lihansyöjä. Mitään välimuotoa ei saisi olla. Jos toimin yhdessä asiassa epäeettisesti, enkö voisi edes yrittää jossain muussa asiassa olla oikeudenmukaisempi? Jos syö lihaa, pitäisikö samantien käydä tappamassa jokainen vastaantuleva eläin, koska kuitenkin jo maksaa siitä, että joiltakin eläimiltä riistetään elämä? Typerämpää kuin se, että tekee joitakin huonoja valintoja on, ettei edes yritä tehdä minkään asian suhteen hyvää valintaa.

Miksi en arvosta ötököitä yhtä paljon kuin muita eläimiä? Eläviä olentoja ne ovat siinä missä muutkin. Niin ovat, mutta itse koen, että koska tapan niitä vahingossakin, on minun turha keskittää niiden suojelemiseen yhtä paljon energiaa kuin muiden eläinten suojeluun. Ainakaan minun pääni ei kestäisi, jos joutuisin joka hetki miettimään, onko tekemästäni valinnasta haittaa jollekin hyönteiselle, tuhoaako tämä jollain tavalla luontoa jne. Miksi yritän olla vegaani, jos en kuitenkaan välitä, vaikka ruokaani olisi joutunut vähän jotain eläinperäistä? Minusta ei tarvitse olla ehdoton. Mainittakoon kuitenkin, että jos ihminen, joka tietää minun olevan vegaani, olisi vaikkapa paistanut muuten vegaanisen ruoan voissa ajatellessaan, ettei sellainen haittaa, ymmärtäisin ja söisin ruoan, mutta sanoisin, että jatkossa minun ruokaani ei voissa paisteta. Jos moinen käytös toistuisi, en enää söisi kyseisen henkilön tekemää ruokaa. Ymmärrän, että ihmiselle, joka ei ole perehtynyt vegaaniuteen voi sattua tällaisia vahinkoja. Itsekin ollessani vielä sekasyöjä yritin epähuomiossa tarjota kasvissyöjäpuolisolleni kalaöljyä, koska ennen pidin kalojakin muita eläimiä mitättömämpinä ja varsinkaan kalaöljy ei tuntunut yhtään samalta asialta kuin vaikkapa liha, joten en ymmärtänyt, ettei vegetarsiti voi sellaista juoda. Ruokavalio olisi luultavasti melko rajoittunut, jos ei sallisi edes sitä, että jokin on valmistettu samassa astiassa eläinperäisten tuotteiden kanssa. Itse en halua viedä vegaaniutta näin pitkälle vaan minulle tärkeintä on, että ruokani on pääasiassa vegaanista.

Entä lemmikit? Miksi olen ottanut sellaisia ja näin riistän eläimiltä oikeuden vapauteen? Lemmikit tuovat rutiinia elämääni, jotka ovat minulle tärkeitä. Niistä on myös seuraa ja minulle on tärkeää, että minulla on joku josta huolehtia. On parasta, että se on eläin, koska pidän niistä enemmän kuin ihmisistä. Teen tietenkin parhaani, jotta eläimillä on hyvä olla kotonani. Lemmikkien kieltäminen on minulle jo niin radikaalia eläinoikeusajattelua, etten itse ole sellaiseen valmis, vaikka pointin sen takana ymmärränkin.

Mainitsen vielä, että voisin syödä kananmunaa, mikäli tietäisin sen varmasti olevan kanalasta, jossa ei tapeta urostipuja ja jossa kanoilla on muutenkin hyvä olla. Minun ei siis tosiaan tarvitse olla ehdoton vegaani.