LoveLickie3.8.2018 20:39
1/1
Toisten fobioille naureskelu

Oon huomannut, että Suomessa ei näköjään saa olla ötökkäkammoinen. Tai ehkä se on vielä enemmän Lappi-juttu? Oon asunut suurimman osan elämää ja koko lapsuuden Lapin korvessa missä luontaisesti on tosi paljon ötököitä aina paitsi talvella, joten nehän on "ihan normi juttu" ja "ei niitä tarvi pelätä" koska "ei ne tee mitään".

Mulla on siis tosiaan ötökkäpelko ollut lapsesta saakka. En tiedä voiko sen luokitella ihan fobiaksi asti, mutta niin vahva pelko kuitenkin, että jos kohtaan ötökän mitä pelkään, niin oikeesti jäädyn enkä voi tehä mitään tai alan kiljumaan ja saan voimakkaan pakenemisreaktion. En todellakaan pysty tappamaan pelkäämiäni ötököitä ite. Mun ötökkäpelko sulkee ulkopuolelle ainoastaan hyttyset, kärpäset, leppäkertut ja perhoset, toki nämäkin vain silloin kun olen itse saanut varmistettua, että kyseinen elikko on jokin noista harmittomista yksilöistä. Kaikki muut on täysin SOS-alueella enkä pysty oikeesti olemaan tilassa missä tiedän olevan esim. hämähäkki tai kirsisääski.

Ötökkäpelon lisäksi oon myös yksi niistä ihmisistä, joita hyttyset tulee AINA syömään. Joka ikinen hyttynen. Aina. Viime lauantaina oltiin suvun kesken viettämässä iltaa takapihalla. Muut saivat 0-1 sääskenpuremaa. Minä sain 12. Laskin ne kaikki ihan oikeasti. Ja se kutina kestää tosi kauan, on voimakasta ja hydrokortisoni ja kaikki vastaavat ei oikein auta. Sen takia välttelen sääskiä niin paljon kuin vain voin, enkä tykkää olla missään hevonkuusessa pihalla kesällä, kun tiedän mitä siitä seuraa. Mutta tätäkään ei ymmärretä, koska "eihän täällä mitään sääskiä ole", "en oo nähny yhtäkään" tai asialle vaan naureskellaan, että "heh heh, sulla on vaan niin hyvänmakusta verta". Joo, ei naurata, kun se on ihan oikea kärsimys mulle. Ja siis d44 kaikkihan rakastaa luontoa ja ulkonaoloa, niin älä ole noin pinnallinen että parin hyttysen takia et tule takapihalle viettään aikaa kaheksalta illalla (kun ötököitä on vielä enemmän).

Ja takas siihen ötökkäpelkoon. Tiedostan itsekin, että joku kirsisääski tai normaali hämähäkki ei tee yhtikäs mitään. Joistakin ötököistä on jopa hyötyä. Mutta kun ei se mun pelko ole kiinni siitä tietämisestä. Jos mulla on hämähäkki kädellä niin mun toimista on rationaalinen ajattelu kaukana silloin ja en oikeesti voi sille mitään. Toki oon yrittänyt siedättää itseäni (ja sen takia en nykyään _pelkää_ kärpäsiä, vaikka ne ärsyttääkin) ja tapan esim. hämähäkin jos on _ihan pakko_, jos oon esim. yksin kotona. Mutta sitä ei tosiaan helpota se, kun kaikki naureskelee mun "turhalle" pelolle, selittää miten ampiainen ei pistä, jos sen antaa olla ja valistaa kuin jotain pikkulasta. Se on vaan nöyryyttävää ja tosi loukkaavaa.

En mäkään ymmärrä esim. korkean- tai ahtaanpaikankammoa henkilökohtaisesti, koska mulla ei niitä ole, mutta en mä silti mene ihmiselle joka noita asioita pelkää, kertomaan että ei oo järkeä pelätä, haha, mitä ahtaassa paikassa muka voi tapahtua ja älä oo nössö. En usko, että kovin moni muukaan menee. Miksi fobiat ja kammot on jotenkin eriarvoisia sen suhteen saako niistä pilkata? Vai onko tää tosiaan joku Suomi/Lappi-only-juttu tää ötökkäpelolle nauraminen, kun ne on niin luontainen osa arkea täällä?

En tiedä oliko tällä pointtia tai jaksaako kukaan tätä edes lukea. Oli vaan pakko kirjottaa tää nyt, kun alko vituttaan, kun isä päätti näyttää ymmärtäväisyyttään tilanteessa, jossa paniikissa pyysin sitä tappamaan läheisyydessäni lentäneen kirsisääsken "joka ei tee mitään". Jos jaksatte, niin heittäkää keskustelua otsikon aiheesta.