Barefootbandit25.5.2017 19:54
1/26
Puheliaisuuden/hiljaisuuden arvostaminen/väheksyntä

Jokunen sitaatti mielenkiintoisesta artikkelista Yle uutisista http://yle.fi/uutiset/3-9613368
Onko teillä samanlaisia kokemuksia kuin tähän haastatelluilla puheliaalla ja hiljaisella persoonalla? Oletko hiljainen vai puhelias ja koetko, että sitä piirrettä arvostetaan tai nähdään siinä potentiaalia? Kohdellaanko eri tavalla kuin jos olisit päinvastaista? Syyllistetäänkö ja painostetaan, että pitäisi olla toisenlainen? Oletetaanko tietynlaiseksi, esim. olet hiljainen ja yllätytään, kun harrastat teatteria ja laulamista, ikäänkuin olisit hiljaisuuden ruumillistuma, joka ei voi olla esillä missään tilanteessa? Saa myös pohtia, onko aina ollut puhelias/hiljainen ja tehdäänkö vääriä johtopäätöksiä sinusta ja siitä, miksi olet sellainen ja siitä, olettavatko muut sinun kärsivän siitä vai olevan tyytyväinen siihen piirteeseesi. Mitä hyvää on hiljaisuudessa, mitä hyvää äännekkyydessä?

"Puheliaat ihmiset saavat kuulla joskus epäkohteliaitakin huomautuksia, koska heidän oletetaan kestävän niitä."
"Puhelias ihminen tuo monelle mieleen jonkinlaisia mielikuvia: kovaääninen, hössöttävä ja päällepäsmäri. Erilaisia mielikuvia syntyy myös hiljaisesta ihmisestä: ujo, syrjään vetäytyvä ja yksinäinen."

"Puhelias Karjalainen oli eräällä opiskelijareissulla, jonka aikana hän sai jatkuvasti kuulla saman karjaisun eräältä vanhemmalta tutor-opiskelijalta.

– Kaikki muutkin höpöttivät, mutta hän oletti, että kun karjaisee "Laura hiljaa", niin kaikki muutkin hiljenevät."

"– Jossain vaiheessa en ollut edes paikalla, kun kuulin kauempaa, että taas huudettiin "Laura hiljaa". Sitten katsottiin ympärille ja huomattiin, etten ole paikalla."

"– Yleensä minua pidetään aluksi ärsyttävänä. Uuteen kouluun ja uusiin ihmisiin tutustuessa minulle on monesti sanottu, että luulin, että olet ärsyttävä tyyppi. Ihminen on ajatellut, että minun kanssani ei ainakaan halua olla tekemisissä.

– Sitten kun minuun on tutustunut, on tajunnut, että eihän tämä olekaan ihan pöljä tyyppi vaikka se puhuukin paljon"

Hiljainen haastateltu taas sanoo:
"– Itsellä oli välillä koulussa sellainen olo, ettei ollut tarpeeksi kun teki työnsä hyvin, vaan olisi pitänyt vielä olla enemmän esillä." Hänen mukaan "koulussa osallistuminen ja viittaaminen tunnilla vaikutti arvosanaan. Hänen mukaansa arvosana laski heti jos tunnilla ei ollut jatkuvasti käsi pystyssä."