h8breeder15.5.2018 10:45
1/5
Ongelma syömishäiriöisen ystävän kanssa

En tiiä onko nyt oikeessa kategoriassa mut eniveis...

Mulla on yks kaveri, jonka kanssa ollaan tunnettu aika pitkään ja käydään nykyäänkin vielä samaa koulu jne. Meidän suhde kavereina on aika hyvä, ja tän tyypin kanssa on kiva viettää aikaa mutta nyt hiljattain tää on vähän muutttunut.

Kaverillani on vissiinkin jonkin tasoinen syömishäiriö josta hän on maininnut myös minulle, mutta hän ei tykkää keskustella siitä ja ei koskaan tuo sitä esille. Häiriö näkyy kuitenkin hänen käytöksessään esim. puhuu kiinostuksestaan ravitsemukseen, syö vähän ja häiriömäisin tavoin ja kommentoi usein kuinka kovaa treenaa, tosin rivien välistä.

Minulla ei muuten olisi henkilökohtaista ongelmaa tämän kanssa (ja tukisin häntä mielelläni) mutta hänen seuransa laukaisee oman syömishäiriömäisen ajattelutapani. (Minulla on siis taustaa ylipainosta ja painoni on aina vaihdellut paljon. Viimeisen muutaman vuoden aikana olen laihtunut terveeseen painoon, mutta painonpudotuksen takia käyn toisinaan läpi jaksoja, joissa käytökseni menee jo syömishäiriön puolelle.)

Kun olen tämän kaverin kanssa, hän esimerkiksi katsellen vertailee kehojamme jatkuvasti ja esim. ruokaillessa vertailee selvästi annoskokoja yms. Koen sen todella ahdistavaksi varsinkin, kun yritän itse palata takaisin raiteille terveen syömisen ja itseni hyväksymisen kanssa.

Eli siis kysyisinkin teiltä: olenko itsekäs jos en halua viettää ainakaan toistaiseksi aikaa tämän kaverin kanssa, koska hänen läsnäolonsa tietyissä tilanteissa kuten ruokailuissa ja luokassa vierekkäin istumisessa tekee oloni ahdistuneeksi? Vai pitäisikö minun olla ns. "isompi ihminen" eikä välittää, vaan olla hänen tukenaan ja seuranaan?