ehdotontotuus15.4.2018 13:18
1/5
"Moni mies -- kokee, ettei isyyteen ole mahdollisuutta"

Otsikon quote on jutusta, jota on uutisoitu eri lehdissä vähän eri muodoissaan. Tämä nimenomainen on Talouselämän jutusta https://www.talouselama.fi/uutiset/syntyvyys-putoaa-kuin-kivi-tarkeana-syyna-miesten-syrjaytyminen/da327e88-cbcf-3cbf-a972-0c852f87cdde .

Mitään ihan hirveän erityistä spiniä ei tuo Talouselämä(kään) tähän asiaan osannut laittaa. Pari käppyrää vierekkäin, ja keskeisimmät havainnot samat kuin muissakin jutuissa:

- miehistä suurempi osa on vähätuloisia, huonosti koulutettuja ja työttömiä kuin naisista
- erityisesti huonosti koulutetut vähätuloiset miehet syrjäytyvät perheellistymisestä, eli suomeksi sanoen eivät saa naista eivätkä lapsia
- naisten osuus heikoissa tuloissa on kasvanut paljon hitaammin kuin miesten
- "Moni mies siis haluaa lapsen, mutta kokee, ettei isyyteen ole mahdollisuutta."


Olen ollut kuumeessa pari päivää, joten on ollut aikaa selata kommenttipalstoja. Paljon on itkua ollut siitä, miten suominainen on ruma läski pihtarihuora femakko, jolle ei kelpaa kuin priimamies. Myös asiallisempia kommentteja kyllä mukana.

Yksi asia kuitenkin on mielestäni jäänyt aika vähälle huomiolle: ovatko nämä heikkotuloiset miehet halukkaita jäämään kotiin hoitamaan haluamiaan lapsia, kun lasten äiti palaa työelämään takomaan uraa?

Ongelma on varmasi osin perheiden resursseissa ja linkatussakin jutussa mainitussa näköalattomuudessa, mutta mikä on yhteiskunnan roolitusten vaikutus? Jos naisen tulot ovat hyvät ja miehen huonot, perinteistä roolijakoa (nainen jää kotihoidontuelle hoitamaan lapsia ja mies palaa työelämään) ei voi enää perustella perheen sisäisellä taloudellisella ratkaisulla.

Onko kukaan koskaan kysynyt huonosti koulutetuilta lapsia haluavilta miehiltä, että mikä on valmius koti-isyyteen? Kun jonkun pitäisi niitä lapsia hoitaakin. Onko perhedynamiikka valmis joustamaan miehen, ja toisaalta myös naisen puolelta siihen, että perheen roolijako muuttuu perheensisäisen ansiotulojen muuttuessa pois klassisesta asetelmasta, insinöörimiehen palkka vs. lähihoitajanaisen palkka?