Jambo26.6.2017 12:10
1/5
Miksi suurin osa (/lähes kaikki) muunsukupuolisista on syntyjään naisia?

Pride-viikon kunniaksi haluaisin nostaa asian esiin, joka on vaivannut minua jo pidempään. Minulla ei ole mitään tilastoja tai faktoja, mutta erittäin vahva perstuntuma löytyy. Esimerkiksi kun etsin Hesarista juttuja muunsukupuolisuudesta, niin löysin kaksi artikkelia henkilöistä, jotka molemmat identifioituvat muunsukupuolisiksi, mutta ovat syntyneet naisina (tai sellaisina heidät syntymätodistukseen merkattiin).

Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”
http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005176730.html

Muunsukupuolinen taiteilija haluaa ymmärtää miehiä ja on siksi bodannut itselleen 18 kiloa lisää lihasta – ja muuttunut ”lätkäjätkäksi”
http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005176730.html

Myös Annasta löytyi juttu muunsukupuolisuudesta ja siinäkin oli kyseessä juuri syntymässä naiseksi luokiteltu:

Muunsukupuolinen Niina: ”En tunne olevani täysin mies enkä nainen”
https://anna.fi/hyvinvointi/itsetuntemus/muunsukupuolinen-niina-tunne-olevani-taysin-mies-enka-nainen/

Savon sanomissa sama juttu:
http://www.savonsanomat.fi/kulttuuri/Muunsukupuolinen-sarjakuvataiteilija-Tyt%C3%B6ttely-tuntuu-kuin-puukkoa-ty%C3%B6nnett%C3%A4isiin-rintaan/954727

Otanta on tietysti aika pieni, eikä siitä nyt voi päätellä juuri mitään. Mutta ainakin se näyttäisi sinällään vahvistavan ennakko-oletuksiani. Ja siksi kysynkin: oletteko ikinä törmänneet henkilöön, joka identifioituu muunsukupuoliseksi, genderfluidiksi, genderqueeriksi (jne.) ja olisi syntyjään mies? Ja jos olet, niin oletkö törmännyt heihin samassa suhteessa kuin syntymässä naisiin luokiteltuihin?

En väitä, että sukupuoli-identiteettiin liittyvät kysymykset olisivat miehille tuntemattomia, mutta ne näyttäisivat olevan useammin suhteellisen mustavalkoisia. 99% tapauksista on MtF-transnaisia. Miehillä sukupuolikysymykset näyttäytyvät varsin kaksijakoisena (identifioidutaan joko mieheksi tai naiseksi), kun taas naisilla ei.

Viesti tuli vähän darraisena ajatuksenvirtana, joten pahoittelut, jos punaista lankaa oli vaikea tavoittaa!