littlereindeer7.7.2018 0:27
1/53
Miksi ihmisten on niin vaikeaa ymmärtää fobioita?

Itse kärsin pahasta hämähäkki- ja ampiaisfobiasta. Tuo ampiaisfobia onneksi on ajankohtainen vain kesäisin päivällä esim. parvekkeella, mutta hämähäkkifobia vaivaa sisällä koko ajan. Ulkona en siis niitä pelkää.

Mutta siis miksi se on niin vaikea käsittää, että joo tiedän että hämähäkit ovat hyödyllisiä kun ne syö ihmiselle haitallisempia tuhoeläimiä yms, eikä ne Suomessa voi pahemmin satuttaa, mutta silti hämähäkin tai hämähäkinseitin näkeminen mun asunnossa aiheuttaa mulle pahan pelkotilan päiväkausiksi?

Aina vaan se perus "ääh ei ne sulle mitään tee, ryhdistäydy, älä oo lapsellinen". Joo tiedän kyllä faktat, mutta en vaan voi sille mitään että yhdenkin pelkän seitin näkemisen takia en voi päiviin nukkua kunnolla (vaikka olis ollu eri huoneessa) ja murehdin kokoajan kaikkia mahdollisia pikku rakoja ja muita paikkoja, missä voi olla lisää seittejä tai hämähäkkejä. Onko se loogista? Ei. Onko siitä mitään hyötyä? Ei. Mutta voinko sille mitään? En.

En nyt pelkästään omaa fobiaani tarkoita, vaan varmasti kaikki muutkin jotka kärsivät jostain fobiasta törmäävät tähän usein.