Poistunut demittäjä7.8.2017 19:33
1/4
Kuinka päästä änkytyksestä eroon?

Heeissan!

Meikä on tosiaan ilmeisemmin änkyttänyt ihan pikkumuksusta asti, mutta aloin itse kiinnittämään asiaan huomiota vasta yläasteella, kun kiusaajat alkoivat huomauttelemaan siitä, perhe ei ollut koskaan edes maininnut asiasta.
Epäilisin änkytykseni johtuvan ykskinkertaisesti siitä, että puhun niin saatanan nopeasti, eikä suun liikkeet kerkiä mukautumaan ääntämiseen ja puheen määrään mitä yritän sanoa, jolloin sanat menevät sekaisin ja alan änkyttämään. Varsinkin hermostuneena ja ahdistuneena änkytyksestä voi tulla niin pahaa, ettei puheesta saa yhtään selvää.
Ja en välttämättä tosiaan änkytä aivan koko aikaa, mutta jo pelkkä tavallinen puheeni on niin nopeaa, etteivät ihmiset oikeasti saa siitä selvää. Uudessa koulussa aloittessani ihmiset saivat jatkuvasti pyytää minua sanomaan uudelleen ja hitaammin. Perheelle, ystäville ja sukulaiselle tämä ei kuitenkaan tuota ongelmaa, kun ovat tottuneet.

Minun on hyvin vaikea hillitä puhetulvaani, sillä vaikka saatan alkuun siinä onnistua, keskittymiskykyni ei yksikertaisesti riitä kovin pitkälle, etenkään kun innostun keskustelusta, tms. Ja kun jossain vaiheessa yläastetta yritin sitä, että miettisin lauseet tarkkaan valmiiksi päässäni ennen puhumista ja sanoisin ne harkitun hitaasti, ihmiset alkoivat pitää minua hiukan vajaaälyisenä, joten se jäi siihen.
Kirjakielellä puhuminen on auttanut hiukan ongelmaan, sillä silloin en voi vain sylkäistä sanoja suustani. Lisäksi jos huomaan kesken puheen änkyttäväni tai puhuvani niin nopeasti ettei siitä saa selvää, lopetan kesken lauseen, vedän syvään henkeä ja aloitan rauhallisesti alusta, pyrkien puhumaan hitaammin ja hyvin selkeästi, keskittyen ääntämiseen. Tämä kyllä saattaa heräättää aina välillä hiukan kummeksuntaa.

Vaikken änkyttämistäni häpeämällä häpeä, kyllähän se aina ärsyttä ja uusien ihmisten seurassa nolostuttaa, siinä aina yritän hermostuneena-->änkyttäen selittää että sanokaa jollette saa puheestani selvää.

Tosiaan täältä kyselisin neuvoa, kuinka pääsisin änkytyksestä eroon? Onko joku onnistunut siinä? Ketään samasta ongelmasta kärsivästä? Olisiko puheterapeutti ainoa ratkaisu?