Nikodemus13.7.2018 10:28
1/5
Kertokaa erikoisia unianne

No ei välttämättä niitä kaikista kummallisimpia, vaan vaikka se viimeisin uni joka teillä on jäänyt mieleen. Tässä oma viimeöinen:

Unessa olin kasiluokalla, ja mulle oltiin järjestämässä 14-vuotissynttäreitä jostain syystä päivää ennen jouluaattoa (synttärini ovat oikeasti toukokuun lopulla).

Ennen juhlapäivää osa luokkalaisistani jäi meille yöksi. Kotona ei ollut silloin meidän lisäksemme muita kuin isäni, joka nukkui yläkerrassa. Me nuoret pelasimme alakerrassa vapaakenttää ja spider-pasianssia.

Aamulla lähdimme kävelemään kuusi kilometriä keskustaan koululle näiden noin seitsemän vieraan kanssa. Kello oli ehkä kymmenen aamulla. Vaikka päivämäärä oli 23. joulukuuta 2016, oli kesäinen keli ja tarkenimme t-paidoissa ja shortseissa.

Koululla luokanvalvoja odotti meitä muiden luokkalaisten kanssa, jotka olivat tulleet kouluun kiltisti jo kahdeksaksi. Saimme Wilma-merkinnät, mutta juttu unohdettiin heti.

Koulun jälkeen suuntasimme toiseen kaupunginosaan yhden pienen ala-asteen rakennukseen, joka on jo lopettanut toimintansa. Koululle oli tuotu etukäteen koristeita ja kummitusluolan lavastuksia. Nyt osa oppilaista toi kotitekoisia leipomuksia.

Juhla muistutti aikalailla 3.-6.-luokkalaisten diskoa, jonka järjestimme tosielämässä tällä samalla koululla, ysiluokan keväällä. Tässä unessakin sinne oli pääsymaksu, ja kahvilan herkut maksoivat euron tai puolitoista. Juhlaan tarvittiin myös tanssidisko, jonkinlainen onnenpyörä sekä tietysti limbokisa.

Illalla kotona ennen lähtöä äiti ihmetteli, että mihin ihmeeseen olen menossa, olin nimittäin luvannut auttaa jouluruokien valmistuksessa. Isä alkoi puhua nykymaailmasta ja siitä, että miten koulua ja kouludiskoja voi olla vielä aatonaattona, kun ennen vanhaan todistukset jaettiin jo pari päivää aiemmin (nii-in, sitä minäkin).

Lähdin kuitenkin linja-autolla sinne koululle. Nyt keli oli muuttunut tyypilliseksi lumiseksi joukukuun sääksi. Minun ei tarvinnut maksaa juhlan pääsymaksua, olinhan päivänsankari ja yksi tapahtuman järjestäjistä.

Asiakkaamme olivat juurikin niitä 3.-6.-luokkalaisia, jotka ihmettelivät luokkalaisteni tuomia lahjapaketteja ja isoa kehystettyä kuvaa minusta. Joku kysyi milloin minulla on oikea syntymäpäivä, koska onhan se niin uskomatonta että joku on syntynyt näin juhlavaan aikaan. Sanoin "28. toukokuuta". Se sai aikaan entistä enemmän ihmettelyä, sillä eihän synttäreitä juhlita seitsemää kuukautta myöhässä.

Ilta meni ihan mukavasti luokkalaisten ja alakoululaisten seurassa. Salissa oli disco, jossa soitettiin muun muassa Boney M. - Rasputin. Tanssimisen lisäksi kaikki kävivät kummitusluolassa ja pyörittivät onnenpyörää. Sitten mentiin kahvilaan ostamaan herkkuja. Minullakin oli välillä työvuoroja lähes kaikilla pisteillä.

Isä oli vieläkin niin järkyttynyt tästä "uudesta koulusysteemistä", ettei suostunut hakemaan minua kotiin. Linja-autotkaan eivät enää kulkeneet. Lopulta sain kyydin yhdeltä vuotta aiemmin syntyneeltä luokkalaiseltani, joka oli jo saanut mopokortin.

Pian olin taas kotona ja joululoma oli virallisesti alkanut. Todistuskin ilmestyi postilaatikkoon. Olin unohtanut kaikki synttärilahjat juhlapaikalle, mutta se ei haitannut, koska niihin oli merkitty nimeni ja meidän kotiosoite. Sitten menin nukkumaan ja odottamaan aattoaamua, mutta siihen se uni sitten loppuikin.