vispilänkauppa24.6.2017 13:38
1/1
Itsetunto ja esilläolon oikeutus

Aplla on huono itsetunto ja keskusteluihin osallistuminen on vaikeaa, esim aikoinaan koulussa jos kaverit puhuivat jostain niin olin monesti hiljaa koska pelkäsin liikaa että kommenttini on tylsä tai vaientaa koko porukan->kiusallinen tilanne. Myös viittaaminen oli vaikeaa kun tuntui että jos vastasin oikein olin ylimielinen hikari ja jos väärin niin maailmanloppu. Tiedän kuitenkin että pystyisin parempaankin koska joidenkin harvojen ihmisten kanssa keskustelut ovat vapautuneita ja rönsyileviä.

Kiinnostavaa kyllä monissa koulun suullisissa esitelmissä olin hyvinkin sanavalmis ja hauska. Yhdellä äidinkielen kurssilla pidin puheen ja luokka selvästi nauroi jutuilleni (ei siis minulle). Joku jopa kysyi olenko koskaan harkinnut stand upia :D(muistan tän ikuisesti, oli balsamia mun itsetunnolle..) Ton puheen jälkeen itseasiassa tuntui että moni asiaa todistanut ihminen ikään kuin huomasi mut ja esim moikkasi mua käytävällä. Olin kuitenkin edelleen entinen hiljainen itseni. Salaa odotin aina tilanteita joissa minut "pakotetaan" olemaan keskipisteenä vaikka ne myös jännittivät kamalasti. Tällaisissa tilanteissa ääni tai kroppa ei koskaan tärissyt vaan esiinnyin aina edukseni ja olin ikään kuin elementissäni.

Toinen esimerkki on erikoinen asiakaspalvelutyö jota olen tehnyt nyt kahtena kesänä. Siinä mun on pakko olla äänekäs, innokas ja mielellään myös hauska. Kun teen tätä hommaa niin annan itselleni luvan esim "flirttailla" (mies)asiakkaiden kanssa ja muutenkin olla huomion keskipisteenä. Normaalisti ihmisiä kohdatessani katse kääntyy aina alas ja olen toivoton katsekontaktin luomisessa... Miesten kanssa keskustelu rajoittuu omiin perheenjäseniin.

Olen siis tullut siihen lopputulokseen että huono itsetunto ja jatkuva miellyttämisenhalu ajaa minut arkipäiväisissä ihmiskontakteissa lusmuksi ja pakotettu/oikeutettu esilläolo tuo minulle mahdollisuuden loistaa, koska tällaisissa tilanteissa joku muu aina ilahtuu jos esiinnyn edukseni (opettaja, työnantaja jne.) Jos jaksoit lukea tänne asti niin kerro oletko itse kokenut vastaavaa :)