_luminous_18.5.2017 15:35
1/44
HS: Irakilaisten tekemiksi epäiltyjen seksuaali­rikosten määrä rajussa kasvussa

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005206976.html


"Irakilaisten tekemiksi epäillyt seksuaalirikokset kääntyivät rajuun nousuun viime vuonna.
Poliisi on aiemmin kertonut, että ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen raiskausrikosten määrä kasvoi viime vuonna 41,9 prosenttia eli 93 tapauksella ja seksuaalisten ahdistelujen määrä 153,5 prosentilla eli 89 tapauksella.
Poliisin tietoon tuli viime vuonna yhteensä miltei 90 epäiltyä raiskausta, joissa teosta oli epäiltynä Irakin kansalainen. Edellisvuonna luku oli 45.
Sitä ennen raiskausepäilyjä, joissa epäilty oli Irakin kansalainen, on ollut vuosittain noin 15. Suomen kansalaisten osalta vastaava luku oli viime vuonna noin 560.

Irakilaisten epäiltyjen luvut ovat korkeat myös muiden seksuaalirikosten kohdalla. Esimerkiksi epäiltyjä seksuaalisia ahdisteluja kirjattiin viime vuonna irakilaisten osalta 54 ja suomalaisten osalta 174.
Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai törkeästä lapsen hyväksikäytöstä oli kirjattu noin 60 ilmoitusta.
Mikään muu kansalaisuus ei nouse vastaavalla tavalla esiin seksuaalirikostilastoissa.

Mikä ilmiötä voi selittää?

Useat HS:n haastattelemat poliisit ja tutkijat sanovat, että irakilaisten suureen seksuaalirikoslukuun vaikuttavat voimakkaasti Irakin olot. Irakissa on sodittu pitkään ja sieltä tulleet nuoret miehet ovat kasvaneet väkivallan keskellä. Osa tulijoista on myös itse osallistunut taisteluihin.
Monilla tulijoista on rikkinäiset perheet, ja Suomessa yhteisön ja suvun sosiaalinen kontrolli puuttuu.
Lisäksi taustalla vaikuttaa useiden asiantuntijoiden mielestä erilainen käsitys naisen asemasta. (edit: Well duh?)

Mitä irakilaiset ajattelevat?

Suomen pakolaisavussa työskentelevä irakilainen nainen arvioi, että tilanteeseen vaikuttaa suuresti naisten heikko asema Irakissa.
Hänen mukaansa Irakissa lapset kasvatetaan pienestä asti siihen, että pojilla ja miehillä on täysin eri oikeudet kuin tytöillä ja naisilla. Hän toteaa, että Irakissa naiset ja miehet ovat eriarvoisia myös lain edessä.
"Miehet kasvavat tässä kulttuurissa ja luulevat, että heillä on täällä samoja oikeuksia."
Hän muistuttaa myös, että sotien aikana on raiskattu todella suuri määrä naisia Irakissa. Eräs irakilainen mies kertoi myös, tuntevansa irakilaisia naisia ja miehiä, jotka uskovat, että nainen ei voi avioliitossa kieltäytyä lainkaan seksistä.
Hän arvioi että irakilaismiehet saattavat tulkita suomalaisia naisia väärin monista syistä.

Toinen irakilainen mies kertoi, että osa turvapaikanhakijoista tuli alkujaan Suomeen lomailemaan lyhyeksi ajaksi, eikä heillä ollut tarkoitustakaan sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen sääntöihin.
Tilannetta pahentaa hänen mukaansa se, että yksi ihminen voi tehdä erilaisia rötöksiä monta kertaa joutumatta kiinniotetuksi. Sana kiertää ja rangaistuksia pidetään olemattomina.

Osa tapahtuneista raiskauksista on tapahtunut tuttavien kesken ja yksityisessä tilassa. Monissa teoissa on käytetty hyväksi uhrin humalaa. Osa epäillyistä raiskauksista on tapahtunut vastaanottokeskuksissa.
Seksuaalisissa ahdisteluissa korostuvat erilaiset julkisilla paikoissa tapahtuneet kähminnät, jotka ovat kohdistuneet tuntemattomiin aikuisiin naisiin."


Perimmäinen kysymys omasta mielestäni on se, että miksi hitossa tälle asialle ei edes yritetä tehdä mitään? Ja toinen, että oliko oikeasti mitään järkeä ottaa turviksia niin paljon kerralla, kun onhan se selvää että silloin suurin osa ei sopeudu.