Jambo14.7.2017 16:48
1/35
Ärsyttääkö muita, kun raskaudesta puhutaan vain naisten ominaisuutena?

Päädyin erinäisistä syistä lueskelemaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitipiirin sivuja ja sieltä tekstejä liittyen raskauteen ja synnyttämiseen. Minua jäi kuitenkin suuresti hiertämään, että monissa teksteissä puhuttiin vain naisista ja äideistä! Esimerkiksi:

"Tässä osiossa on tietoa siitä, koska synnyttävän äidin tulee hakeutua sairaalaan synnytyksen käynnistyessä"
http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/synnytykset/vauvamatkalla/milloin-sairaalaan/Sivut/default.aspx

Varmaan mukava lukea tällaista tekstiä raskaana olevana miehenä/isänä. En löytänyt mitään ohjeita siitä, että milloin raskaana olevan miehen tulisi lähteä sairaalaan synnytyksen käynnistyessä. Samaan aikaan kuin äidinkin?

Joku kivikaudelle jäänyt saattaisi ihmetellä, että mikä ihmeen raskaana oleva mies? He alkavat kuitenkin vähitellen arkipäiväistyä, esimerkiksi brittimies Hayden Cross synnytti juuri ensimmäisenä brittimiehenä tyttären: https://www.metropoli.net/uutiset/brittimies-synnytti-tyttaren-keisarileikkauksella/

Kysymys on siis sama kuin otsikossa. Kun katsoo mediaa tai jopa koulun oppikirjoja, niin vain naisia esimerkiksi saatetaan muistuttaa siitä, että he voivat tulla raskaaksi. Tai olipa kyseessä abortti/kuukautiset, niin edelleen vain mukamas naisia koskeva ongelma. Pitäisiköhän ihmisten vähitelleen tulla vuoteen 2017 ja ymmärtää, että synnyttämisellä/raskaaksi tulemisella ei ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa. Nainenkin voi hedelmöittää miehen munasolun ja mies voi tulla raskaaksi ja synnyttää. :)