ehdotontotuus22.10.2016 22:22
1/23
Äiti, miksi et viitsi käyttää ehkäisyä?

Luin Helsingin Sanomista jutun Suomen aborttilukujen kehittymisestä. Sama vanha mutta aina yhtä ihmetyttävä asia hyppäsi esiin: äitien abortit.

Merkittävänä taustatietona se, että 15-44 -vuotiaista naisista Suomessa noin 56 % ei ole synnyttänyt (elävää) lasta (vuosi 2014, https://www.stat.fi/til/vaerak/2014/01/vaerak_2014_01_2015-12-10_tau_003_fi.html)

HS:n jutun mukaan

"Merkittävä aborttiin päätyvä ryhmä ovat äidit, sillä noin puolet raskauden keskeyttäneistä on synnyttänyt ainakin kerran ennen aborttia.

Synnytyksen jälkeisestä ehkäisystä puhuminen on tärkeää jo raskausaikana, vaikkei siltä tuntuisi. Neuvolassa voisi selvittää, onko seuraava lapsi tervetullut. Jos arki lapsen kanssa osoittautuu hankalaksi, suunnitelmat voivat muuttua, joten asiaan olisi hyvä palata aika ajoin luontevana osana neuvolakäyntiä”, Klemetti sanoo."
http://www.hs.fi/kotimaa/a1477029735589

Ymmärrän tietenkin, että yksi tai useampi lapsi ei tarkoita sitä, että seuraava lapsi olisi sekin toivottu. Ymmärrän, että hiljattain synynttäneille ja imettäville on jonkin verran rajoitteita sopivassa ehkäisyssä, mikä voi johtaa ei-toivottuihin raskauksiin esim. menetelmäheikkouksien vuoksi.

Äitien aborteista puhuttaessa korostetaan kuitenkin yleensä valistustarvetta siitä, että - yllätyspyllätys - ilman ehkäisyä panemiesta saattaa seurata raskaus ja jos ei halua raskaaksi, pitäisi ehkäisyä käyttää.

Ovatko asiasta puhuvat tahot ihan helvetin pihalla siitä, miksi äidit pamahtelevat paksuiksi?

Vai ovatko äidit oikeasti niin idiootteja, että ei niinQ kinosta jos tulee niinQ rascaax?

Hieman yllättäen THL:n siteeraaman raportin mukaan

"Toistuviin raskaudenkeskeytyksiin sekä synnyttäneiden naisten raskaudenkeskeytyksiin voidaan vaikuttaa erityisesti sopivan ehkäisyn oikea-aikaisella valinnalla"
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/131321/Tr17_16.pdf?sequence=3

eli synnyttäneiden (~äidit) raskaudenkeskeytyksiin esitetään samaa lääkettä kuin niille, jotka tulevat toistuvasti raskaksi. Arkijärki vihjaa, että yleisin syy tulla toistuvasti raskaaksi on vastuuttomuus tai seurauksista piittaamattomuus: seksin harrastaminen väittämättä siitä, että voi tulla raskaaksi. Pikaisen nettilähdegoogletuksen perusteella tälle vaihtoehdolle löytyy tukea:

"Yleisin esille tullut syy yli 25-vuotiaiden ja synnyttäneiden naisten raskaudenkeskeytyksiin oli välinpitämättömyys. Ihmisillä on nykyään paljon tietoa ja ehkäisyvalmisteita saatavilla, mutta silti usein raskaudenkeskeytyksien syynä on hoitamaton ehkäisy."
https://www.theseus.fi/handle/10024/5887

On aika päräyttävä ajatus, että seuraavan sukupolven ensisijaiset kasvattajat ovat niitä ihmisiä, jotka ovat välinpitämättömyytensä vuoksi yliedustettuja aborttitilastoissa. Äitiyttä lähestyvät ikäryhmät ovat myös raskaudenkeskeytyksissä yliedustettuja verrattuna teini-ikäsiin: 25-29 -vuotiaissa keskeytksiä tehdään 1000 naista kohti noin 13, kun taas ikäluokassa 15-19 noin 8 (https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/seksuaali-ja-lisaantymisterveys/raskaudenkeskeytykset/raskaudenkeskeytykset).

Nuore demittäjät: tämän asian suhteen vaikutatte olevan tilastollisesti vastuullisempia kuin ne ihmiset, joilla on lapsi tai lapsia hoidettavanaan.

Alkaako yhtään hirvittää?