sellerisopuli16.6.2017 14:58
1/5
Masentuneen läheisellä on vaikeaa

On vaikeaa iloita asioista masentuneelle. Tulee äärettömän syyllinen olo, jos sulle sattuu tapahtumaan jotain ihanaa. Ethän sä voi sitä hieroa toisen naamaan, sille ei käy koskaan mitään hyvää.
Et myöskään voi olla surullinen, koska hei, sullahan on asiat hyvin ja hänellä itsellään on kaikki paljon huonommin. Sun suru ei ole oikeutettua, tai jos on, se ei ole sitä aitoa, oikeaa surua. Ethän sä nyt voi olla oikeasti tietää miltä suuri suru, epätoivo tai alakulo tuntuu - sulla ei ole masennusta.

On niin vaikeaa olla ystävä masentuneelle välillä.
Mulla on hyvä ystävä, joka on ollut masentunut monta vuotta. Hänen seurassaan en kehtaa iloita ihanista asioista kuten yliopistoon pääsemisestä, ensimmäisestä poikaystävästä tai uudesta harrastuksesta. Miksi? Koska toisella ei näitä asioita ole, ja pelkään että tahattomasti saan hänen olonsa huonommaksi.

En kuitenkaan kehtaa myöskään surra asioista. Tuntuu, että aina ystävän murheiden rinnalla omat on kun pieniä, turhanpäiväisiä arjen haasteita. En voi surra siitä, että en ole puheväleissä isäni kanssa. En voi surra sitä, että yksi parhaista ystävistäni muutti ulkomaille enkä tule näkemään häntä pitkään aikaan. En voi myöskään surra stressin laukaisemaa paniikkihäiriötäni. Miksi? Koska toiselle pelkkä arjesta suoriutuminen on hankalaa. Hänellä asiat ovat kuitenkin pahemmin.

Ja ymmärrän sen. Vuosien aikana oon kasvanut oppimaan, millaista masentuneen elämä voi pahimmillaan olla. Oon yrittänyt olla tukena parhaimman kykyni mukaan. Oon vähätelly omia vaikeuksiani jotta en vaikuta turhamaiselta vikisijältä. En puhu asioistani, hyvistä tai pahoista, aidosti tunteella, koska haluan suojella toista.
Masentuneelle elämä voi olla vaikeaa, ainaista vastoinkäymistä. Sängystä on kamalan hankala nousta. Mielenkiintoa ei ole mihinkään. Ei vaan huvita, ei vaan pysty.
Mutta tää on vaikeaa hänen lisäkseen muillekin.