Australia11.5.2018 19:50
1/4
12-vuotiaiden suhteet: kehitystaso

Haluun ja en haluu saarnata asiasta. Kuitenkin tiiän, että moni ihminen sanois ala-asteikäselle itselleen että ei, älä seurustele vielä tossa iässä. On yksilöllistä, miten kehittyy, mutta näin nyt karkeasti otettuna parisuhteet ei ole ala-asteikäsen kehitystasoa vastaavia asioita. Ihan okei, jos kaks toisiinsa ihastunutta hengaa keskenään tossa iässä ja kutsuu sitä seurusteluksi, mutta tarkotan tässä suhteilla nimenomaan niitä ns ’oikeita suhteita’, joihin kuuluu vanhemmalla iällä etenkin seksuaalisuus. Ainakin edellisessä opetussuunnitelmassa (nykyisestä en tiedä), tälläset seksuaalisuuspainotteiset asiat otettiin biologiassa esille vasta siinä kutosluokan kevätlukukaudella. Ei voi olettaa siis, että tossa iässä oleva tietää seksuaalisuudesta tarpeeksi toteuttaakseen sitä turvallisesti. Netti on, mutta se, millasta tietoa sieltä saa, on ihan toinen. Ja se kehitys, se kun ei ole vielä valmis.
Mietin vain, miten voi olla kellään okei, että haavoittuvassa ja keskeneräisessä vaiheessa olevat rupeaa seksuaalisuuttaan toteuttamaan. Rajaus on aina häilyvä, että mikä seksuaalisuuteen kuuluu ja mikä ei, mutta näistä parista Demin keskustelusta poimittuna takapuolen koskeminen, siitä kuvien ottaminen sekä vähän erilaisena asiana joku pusuttelu.
Ei ole moni yläasteelle päässytkään seksuaalisesto kypsä, miksi pitäisi ala-astelaisenkaan olla? Huono kokemus lapsuuden seksuaalisuuteen liittyvästä jutusta voi olla myöhemmin kynnys tehdä myöhemmin mitään vastaavaa.
Jakakaa mielipiteitänne.
Lisänä vielä: tiedän, että jokaisella lapsella on seksuaalisuus. Tässä tekstissä tarkoitan kuitenkin seksuaalisuudella seksuaalisia tekoja.