Poistunut demittäjä13.8.2019 19:33
1/3
Rahankäyttöön liittyvät päätökset

Valmistun lukiosta todennäköisesti ensi keväänä. Oon nyt parisen kesää ollu töissä, mutta viime kesän palkka meni suurilta osin ajokorttiin. Tän kesän töistä oon onnistunu säästämäänkin ihan mukavasti, mutta tietty jotakin välttämätöntä ja tietysti turhaakin on tullut hankittua. Oletettavasti armeija tulee kohdalle tässä 1,5v sisään, mutta sitä ennen aion ainakin syksyn kirjoitusten jälkeen hakea jonkinlaista osa-aikatyötä, moni vanhempi opiskelija on ollut juurikin samoin kirjoitusten välissä töissä. Keväällä-kesälläkin vois olla ihan fiksua jotain hommia katella ihan niin kuin rahan kannalta ajateltuna.

En maksa asumisesta tällä hetkellä mitään, ainakaan vielä. Maksan tietysti omat henkilökohtaiset asiani ja koulukirjat kuittaantuu opintotuen muodossa. En myöskään käy oikein juomassa, joten siihenkään ei mene juurikaan rahaa. Oikeastaan oon tavallaan vasta "löytäny" alkoholin ja ihan mielenkiinnosta maistellu ja testaillu erilaisia juomia ilman tarvetta vetää päätä täyteen.

Oon elämässäni aika vähän matkustellu, perus Tukholma ja Tallinna tullut käytyä. Vielä jonkin aikaa sitten ajattelin, että tottakai matkustan jonnekkin heti lukion velvollisuuksien päätyttyä, ehdin jo vähän innostuakin siitä kunnolla. Mietin että interrailaaminen vois olla hieno kokemus, mutta se maksaa mun budjettiin nähden tolkuttomasti, siihen menis lähes kaikki mun tähänastiset säästöt.

Omilleen muuton aika ei ole vielä, mutta sekin alkaa häämöttää. Luotan siihen, että esimerkiksi armeijan saisin käydä kotoa käsin ja mahdollisesti opiskelemaan lähtiessä muuttaa omilleen. Ideaalitilanne olis varmasti, että säästöjä löytyis jonkun verran. Vois tukeutua siihen että tilillä on se hätävara ja taloudellinen turva ahdingon varalle. Varmasti erilaisia tukiakin saisin, sitten kun korkeakouluopiskelu alkaa, mutta ei säästöt koskaan oo pahitteeksi, onhan eläminen kuitenkin sen verran kallista.

Oikeastaan haluaisin kuulla paljonko säästöjä teillä oli omilleen muuttaessa ja kuinka ootte pärjänny itsenäisesti. Ootteko joutunu hankkimaan mahdollisesti töitä, jos tuet ei oo riittäny elämiseen. Opintolainaakin jaetaan, mutta se taas ei olekaan saajalle ilmasta rahaa kuten opintotuki. Houkutus matkustella ja nähdä maailmaa on suuri, mutta se on taas pois siitä oman itsenäistymisen rakentamisesta. Ehtiihän sitä myöhemminkin matkustella, mutta toisaalta niin kyllä tienatakkin.