coolmään25.4.2018 5:34
1/4
Mikähän tässä kemian titraustehtävässä menee väärin?

Puhdistusaineen ammoniakkipitoisuus määritettiin seuraavasti: 25.37 g puhdistusainetta liuotetiin tislattuun veteen siten, että näyteliuoksen kokonaistilavuudeksi tuli 250 cm^3. Tästä liuoksesta otettiin täyspipetillä 10 ml näyte happo-emäs-titraukseen. Kun näyte oli saavuttanut ekvivalenttipisteen, oli rikkihappoa kulunut 37.3 ml. Ratkaise puhdistusaineen ammoniakkipitoisuus. Titraukseen käytetyn rikkihapon konsentraatio oli 0,036M.


Itse yritin ensin kirjoittamatta reaktioyhtälöä. Laskin rikkihapon ainemäärän ja päättelin, että se oli saman verran kuluttanut ammoniakkia. Ammoniakin ainemäärästä laskin konsentraation tuon 10 millilitran näytteestä. Sama konsentraatio on myös alkuperäisessä, 250 ml näytteessä, joten konsentraation ja tilavuuden avulla selvitin ainemäärän tuossa isommassa tilavuudessa. Laskin massa. VÄÄRIN MENI.

Sitten ajattelin, että ehkä pitää sittenkin kirjoittaa reaktioyhtälö: H2SO4 + 2NH3 -> (NH4)2SO4
Vesi haihtuu pois, sitä ei kirjoiteta.
Samalla periaatteella laskin kuin aiemmin, mutta tällä kertaa laskin, että typpihapon kulunut määrä kerrottuna kahdella on 10 millilitrassa näytettä olleen ammoniakin määrä.

Mikä ihme menee pieleen? Aiemmissa tämmöisissä mun logiikka on aina toiminut.

Kiitos että jaksoit lukea :)