Pimpulapompula17.5.2018 20:51
1/19
Maidontuotanto

Haluaisin avautua maatalousen ahdingosta. En ole ite maanviljelijä, mutta vanhempani ovat. Äitini kertoi juuri, että heille oli tullut tiliote postissa. Muuten kiva juttu, mutta se oli ollut yli 600€ MIINUKSELLA, joka tarkoittaa sitä, että rahaa ei tule tässä kuussa mistään – ja tuskin kuulema tulee ensi kuussakaan. Tuo 600€ pitäisi maksaa Valiolle, mutta milläpä sen maksaa, kun sitä rahaa ei tule mistään muualta kuin siitä maidosta... Ei voi muuta todeta kuin, että on tämä persettä. Maidon hintaa tiputetaan vain jatkuvasti ja tili jää jo nyt miinukselle noin pahasti. Tuskin muillakaan maanviljelijöillä on yhtään parempi tilanne.

Täytyy kuitenkin muistaa, että tuon miinustilin lisäksi pitäisi maksaa vielä lehmille ruoka – josta rehuerä saattaa maksaa useamman tonnin... Mistä maanviljelijä sitten tämän maksaa? Vastaus on lainalla, jos pankki sitä enää myöntää aiemman lainan lisäksi. Omilla vanhemmillani tätä lainaa on kertynyt jo yli 100k ja koko ajan täytyisi ottaa lisää, että maataloutta pystyisi pyörittämään ja eläinten hyvinvointia pitämään yllä. Miten tämä otettu laina sitten maksetaan? Uudella lainalla, jos sitäkään enää mistään pankista saa. Jos lainaa ei enää laskujen ja muiden lainojen maksuun saa, niin lopulta KAIKKI, mitä vanhempani tai joku muu maatilallinen omistaa joutuu pakkohuutokauppaan. Sen jälkeen meillä tai sillä muulla maatilallisella ei ole enää elinkeinoa ja ihminen jää tyhjänpäälle.

Lopuksi vielä, että ostakaa hyvät ihmiset sitä Suomalaista ruokaa ja maitoa hinnasta huolimatta! Vaikka se Milbonan maito maksaa Lidlissä alle euron, niin se raha menee Saksan maidontuottajille. Valion maidosta ja muista suomalaisista merkeistä se raha menee suomalaisille maidontuottajille. Tarkemmin sanottuna ainakin Valiolla se rahamäärä on hieman yli 30(!)snt/l eli ei juuri mitään, mutta sekin rahamäärä auttaa suomalaista maidontuottajaa pitämään eläinten hyvinvoinnin yllä ja maatalouden pyörittämisen mahdollisena.