Aoiy10.6.2018 14:41
1/25
Ennen kuin menet lukioon

Hei, ajattelin koota tuleville lukiolaisille pieniä ohjeita lukioon, kun lähipäivinä yhteishaun tulokset alkavat selvitä. Silloin kun itse vuosi sitten sain tietää pääseväni nykyiseen lukiooni, olisin tarvinnut itse tällaista listaa, jotta jännitykseni lievittyisi. Mennään kuitenkin asiaan.-- Ensimmäisenä päivänä kaikki saattaa tuntua vieraalle ja uudelle, joten vanhoihin ystäviin turvautuminen ensimmäisinä päivinä saattaa kuulostaa hyvälle ajatukselle.(Mikäli siis menet kouluun, jonne on myös kavereitasi hakenut) Kannattaa kuitenkin muistaa, että ensimmäisinä päivinä juurikin uusia kaverisuhteita syntyy, kun koulun tulee opiskelijoita muualtakin kuin vanhalta luokaltaan. Kannattaa siis pitää ensimmäisinä päivinä mieli avoinna ja yrittää tutustua uusiin ihmisiin, jos tutustua siis haluat.

-- Kysy apua. Tämä kannattaa pitää mielessä niin ensimmäisinä päivinä kuin myöhemminkin oppitunneilla. Useimmissa lukioissa on tutoreita juurikin sitä varten, että ensimmäisinä päivinä he ohjeistavat sinua vessaan, ruokalaan tai minne sinun pitää löytääkin. Oppitunneilla puolestaan uskalla kysyä apua opettajilta, sillä he kyllä selittävät asian tarvittaessa useampaanikin otteeseen, jotta ymmärrät sen.

-- Jos sinua yhtään mietityttää otatko pitkän matikan, niin ota se! Se että valitset pitkän matikan lukion alussa ei sido sinua siihen, että sinun tulisi se käydä pitkänä loppuun asti, sillä opinto-ohjaajat kyllä ymmärtävät, jos haluat vaihtaa pitkästä matikasta lyhyeen. Lisäksi älä kuitenkaan luovuta heti matikassa, asiat saattavat tuntua haastavilta mutta laskuja tekemällä opit kyllä asian. Olethan nimittäin oppinut ylipäätään laskemaan yhteenlaskuja tai kertolaskuja vain laskemalla niitä.

-- Lukioon tullessa kannattaa myös muistaa se, että koeviikot ovat oikeasti yllättävän raskasta aikaa. Vaikka olet saattanut pärjätä yläasteella kokeissa ilman lukemista tai lukemalla koetta edeltävänä iltana, ei tämä enää onnistu välttämättä, sillä kun yläasteella käsittelitte yhtä kirjaa koko luokka-asteen ajan, käsittelette miltei saman määrän asiaa noin 1,5kk, jolloin luettavaa tulee luonnollisesti enemmän. Lisäksi tähän vielä asia minkä olette saattaneet lukea jo jostain muualta, mutta tehkää oikeasti läksyt ajatuksen kanssa, siitä on ihan järkyttävä apu koeviikon stressin keskellä, kun osaatkin jo alueesta jotain.

-- Älä myöskään pyri täydellisyyteen jokaisessa aineessa, vaan keskity aineisiin mitkä sinua oikeasti kiinnostaa ja mitkä mahdollisesti aiot kirjottaa, elä kuitenkaan heitä läskiksi niitä aineita mitkä sinua ei kiinnosta. Käy myöskin mahdollisimman paljon niiden aineiden kursseja jotka sitten aiot aikanasi kirjoittaa, sillä ei ne syventävät kurssit siellä turhaan tarjolla ole.

-- Valitse kurssit sen mukaan mitä haluat opiskella, äläkä sen mukaan mitä kaverisi opiskelevat. Älä oikeasti kulje kursseilla kavereiden perässä, se on yksi tyhmimmistä asioista mitä voit tehdä. Miksi nimitäin istuisit esimerkiksi maantiedon kursseilla, jos maantieto ei kiinnosta sinua yhtään? Kaikille tulee varmasti jossain vaiheessa tilanne, että joutuu istumaan jollakin kurssilla yksin, mutta se ei tosiaankaan ole maailmanloppu.// Tulen jossakin välissä lisäilemään alas lisää asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen lukion aloittamista. Lisäksi jos tähän keskusteluun on eksynyt muitakin jotka lukiossa ovat, saatte tekin kertoa lukiosta jotain, mikä teidän mielestänne on tärkeää tietää.