coolmään2.3.2018 9:24
1/4
Apua tehtävään, jossa pitää ratkaista raudan massaprosenttinen osuus

En tiedä, edes mistä ALOITTAA näin monimutkaisessa tehtävässä D: Hirveetä, kun kohta on kirjoituksetkin ja mitään en osaa!


Tarkoitus on selvittää, kuinka paljon rautaa rautalanka sisältää. Tarkkaan punnittu rautalanka liuotetaan laimeaan rikkihappoon, jolloin rauta hapettuu rauta(2)ioneiksi. Näyteliuos laimennetaan mittapullossa tislatulla vedellä 250 millilitran tilavuuteen ja siitä otettu näyte titrataan tunnetun väkevyisellä kaliumdikromaattiliuoksella K2Cr2O7. Rauta(2)ionien ja dikromaatti-ionien välillä tapahtuu happamassa liuoksessa seuraava hapettumis-pelkistymisreaktio:

6Fe^2+ + Cr2O7^2- + 14 H^+ ---> 6Fe^3+ + 2Cr^3+ + 7H2O


Toni ja Juuso saivat opettajalta rautalankanäytteen, jonka massa oli 2,225 g. He valmistivat tästä näyteliuoksen työohjeen mukaisesti. Titrausta varten he pipetoivat näyteliuoksesta täyspipetillä 25 ml. Kaikki rauta(2)ionit olivat hapettuneet rauta(3)ioneiksi, kun kaliumdikromaattiliuosta (c=0,0185 mol/dm^3) oli lisätty byretistä 31 cm3. Ratkaise raudan massaprosenttinen osuus tutkitussa rautalangassa.


ONGELMANI: Pitääkö tässä kirjoittaa jonkunlainen reaktioyhtälö? EN OSAA! :D En tiedä, mistä aloittaa, en yhtään osaa tätä tehtävää. Voisko joku ihana vähän valaista? Ei oo mikää pakko lähteä laskemaan tätä mulle, mutta jo pelkät vinkitkin auttais kamalasti!