Routakukka22.10.2016 18:54
1/56
AMK pääsykokeiden poisto ja pelkkä todistusvalinta 2018

Jos et jaksa lukea koko aloitusta mielipiteiden kera, kelaa loppuun, tldr-versio siellä.

http://www.aamuset.fi/arkisto/20161022/files/mobile/index.html#2 (ks. sivu 2 jos ei aukea valmiiksi)

Sattuipa silmään tällainen. Ei tuo nyt mikään kauhean virallinen tai äärimmäisen vakavasti otettava lehti ole, pelkkä kaupunkimedia, mutta tuossa oli kuitenkin haastateltu paikallisen ammattikorkeakoulun rehtoria (Turku) joten eipä kai tämä mikään pilakaan ole.

Onhan tällaisesta ollut julkisuudessa puhetta tämän kirotun hallituksen kauden aikana jo, että mentäisiin suuntaan "ei pääsykokeita", mutta se voi olla näköjään todellisuutta jo 2018. Mutta vain yo-arvosanat - päättötodistuksella ei ole lukiopohjalla pyrkivällä mitään väliä. Ammattikoulupohjaisella taas otettaisiin huomioon se tutkintotodistus. Minun mielestäni lukiopohjallakin pitäisi ottaa huomioon päättötodistus, jos kerran kokeilla ei kerran voi enää osoittaa olevansa hyvää opiskelijamateriaalia.

Kohta huonosti kirjoituksissa menestyneillä ei näytä muussa tapauksessa pahemmin olevan mahdollisuuksia päästä opiskelemaan (joo, "pidetään väylä auki myös niille joilla todistus ei vastaa osaamista" mutta sanahelinää siinä missä ensikertalaiskiintiöiden ulkopuolelta hakevien pääsymahdollisuudet erinäisille aloille). Ja kun toistaiseksi kuitenkin suurimmassa osassa aineita yo-arvosanat jakautuvat Gaussin käyrän mukaan, kaikki eivät voi pärjätä. Saati ne, jotka ovat kirjoittaneet joskus aikaisemmin ja hakevat kouluun myöhemmin.

Kyllähän tuo äijä tuossa myöntää, että mallissa on omat hankaluutensa (erilaiset skaalat ja arviointiperusteet ym.), mutta minusta tämä linja, joka ilmeisesti kohta on todellisuutta for real, kuulostaa hemmetin pelottavalta. Koska yksioikoinen ajattelu, että hyvät arvosanat = motivoitunut hyvä opiskelijamateriaali johtaa jorpakkoon.

Mites teistä?

tl;dr Turun AMK on ilmoittanut poistavansa pääsykokeet ja valitsevansa opiskelijat vuonna 2018 pääsääntöisesti pelkillä yo-arvosanoilla/ammattikoulun päättötodistuksella. Lähde tosin vain kaupunkimedia, mutta jutussa kuitenkin haastateltu paikallisen AMK:n rehtoria.