ILOVEFOOD4.7.2017 18:18
1/1
Mielenterveys

Kun mulle ensimmäisen kerran osoitettiin psykiatrian ovea ja lääkäreitä, olin vihainen ja pettynyt itseeni. Kuinka joku voi olla näin kyvytön ja aikaansaamaton? Psykiatriallahan on vaan ne hullut ja mielipuolet… En ollut tuolloin kovin kaukana romahduksesta, voin sanoa että olin todella pohjalla. Koulu ei tullut mieleenkään, en voinut olla siellä. Kotikaan ei ollut hyvä, eikä varsinkaan mikään julkinen paikka. Tiedostin pahan oloni, mutta en ollut valmis puhumaan siitä kenellekään. Pelkäsin kaikkien käsittelevän minut sinä mielipuolena. Silloin en voinut muistaa päivää jolloin en olisi itkenyt. Aamut olivat yksi helvetti, enkä saanut mitään aikaan. En halunnut enkä kyennyt nousemaan sängyn pohjalta ylös, mutta en myöskään kyennyt olemaan yksin. Ahdistukseeni aloin tekemään pakko toimintoja. Niitä tuli enemmän ja enemmän, koska kuvittelin niiden auttavan jotain. Lopulta ollaan tultu siihen pisteeseen, että teen niitä jatkuvasti. Ei puhuta tunnista eikä kahdesta vaan monista monista tunneista.

Olin omassa mielessäni se mielipuoli, ja kummajainen ja kuvittelin samalla muiden ajattelevan samalla tavalla. Etäännyin ystävistäni, he eivät jättäneet minua vaan lähdin itse. Pelkäsin itseni sairastuttavan tai pilaavan heidät.

Vihdoin suostuin lääkärille. Lääkäri kuunteli juttujani hetken, ja kirjoitti samantien psykiatrialle lähetteen. Pääsin hoitoon noin kuukauden päästä lääkäristä, ja muutaman kuukauden päästä aloitettiin terapia. Pakko-oireinen häiriö, ahdistuneisuus häiriö, paniikki häiriö ja masentuneisuutta.

Kävin osastolla asti, en pärjännyt 15 vuotiaana yksin noiden ongelmieni kanssa. Heitin itsmurha puheita kuin normaaleja mitä kuuluu juttuja. Paniikki ja ahdistus kohtaukset olivat päivittäisiä, ja joskus jopa monta päivässä.

Sain lääkityksiä, mutta en siinä olotilassani osannut sanoa auttoivatko ne. Syön lääkkeitä edelleen, ja käyn terapiassa vaikka tästä on jo aikaa. Ahdistusta ei voi kuvailla toiselle, jos toinen ei ole sitä itse kokenut. Et voi tietää miltä paniikkikohtaus tai epärealistinen olo tuntuu, jos sinulla ei ole sitä ollut. Etkä voi tietää miltä pakko oireet tuntuvat, kun jotain on vain pakko tehdä niin kauan että se on tehty oikein, tai voit olla varma jostain.

Muistan ikuisesti ihmisten ilmeet, kun he saavat tietää taustastani tai näistä ‘’häiriöistä’’. Ja mielestäni tämä ‘’The prettiest smile, hides the worst secrets’’ on aika pitkälti jopa totta.

Joten tämä kaikille niille, jotka käyvät tällä hetkellä sitä kamalinta ja vaikeinta aikaa. Mielenterveys on ihan yhtä tärkeä kuin fyysinenkin. Kävelesitkö itse poikki meneellä jalalla? Älä vähättele mielenterveysongelmaista, hän on ihan samanlainen kuin sinäkin itse. Kiusaisitko itse ihmistä siitä että hänellä on käsi kipsissä?

Mielestäni Tästä asiasta pitäisi puhua paljon enemmän kuin nykyään puhutaan. Mielenterveys ei saisi olla tabu, eikä kiusallinen puheenaihe. Ja uskokaa pois, niillä kauneimmillakin misseillä ja malleilla voi olla ihan samanlaisia kokemuksia vaikka moni ei niistä puhukaan.

Älkää luovuttako, koska silloin annatte sairauden ja sen demonin voittaa. Taistelkaa loppuun asti, ja uskokaa aina parempaan tulevaan, myös niinä paskimpina päiväni, kun haluais vaan hypätä sillalta. Älkää. Ootte selvinny jo tänne asti, älkää antako sen päättyä siihen. Tiedän sen olevan ihan hiton hankalaa uskoa näitä, mutta huominen voi aina olla hieman parempi.

Rakastakaa itteenne, te riitätte, te ootte tarpeeksi ei teidän tarvi muuttua jos joku on epäluuloinen sua kohtaan, vaan niiden pitäis mennä itteensä ja miettiä miksi sä olisit muka huonompi kun hän ite. Kerätkää ympärille hyviä ihmisiä, ja ihmisiä jotka ei halua teidän muuttuvan siinä samalla sekunnilla. Siihen voi mennä vuosia.

Itseäni ainakin auttoi ja auttaa edelleen positiivisen musiikin kuuntelu, masentava musiikki vie vaan syvemmälle. Tee vaikka ittelles joku hyvä soittolista missä on sun lempi kappaleita, ja sellasii iloisia kappaleita. Tai tee jotain mistä todella tykkäät, esimerkiksi… piirrä, soita, kirjoita, urheile, katso elokuvia jne…

Huominen voi olla edes vähän parempi, ja ota apu vastaan jos sitä tarjotaan. <3

Ja anteeks jos on väärässä aihealueessa!